Naučni intervju sa dr Đurom Kovačevićem

Dr Đuro Kovačević, politikolog, autor je niza teorijskih knjiga i naučnih radova kao i pet zbirki poezije.

Za njim ostaje nekoliko institucija na čijem je osnivanju učestvovao ili ih je direktno osnovao:

kao predsednik Saveza studenata Jugoslavije bio je jedan od osnivača Studentskog kulturnog centra, početkom 70-tih godina osnovao je ugledni, višedecenijski časopis  IDEJE  koji je imao ogroman uticaj na naučnu i kulturnu scenu. Osnivač i prvi direktor Centra za evropske studije.  Zajedno  sa  prof. dr Svetozarom  Stojanovićem  osnovao je  Srpsko-američki centar, kasnije i Centar za naučnu strategiju  u Banja Luci sa ciljem okupljanja i raspravljanja pitanja koja su od bitne važnosti  za  pozicioniranje savremenog  srpskog  društva  u  regionalnom  i  međunarodnom  kontekstu.

Dr Đuro Kovačević bio je čest gost Radio Beograda 2, član Programskog odbora  RTS u prethodnom sazivu, učestvovao  je u emisijama među kojima izdvajamo seriju "Crveno i crno", red. Miće Miloševića.

"Mi smo odavno u Evropi posebno onoj koju su oblikovala velika sukobljavanja, razaranja i pogibije, u tom smislu, mi smo među najistaknutijim Evropljanima. Na sreću nije nas bilo među porobljivačima ni istrebiteljima. Nažalost, premalo smo bili među Evropljanima kao uspešnim graditeljima, a gotovo smo neprisutni i isključeni iz modernog evropskog razvoja."

Emisija "Naučni intervju sa dr Đurom Kovačevićem" u okviru  Redakcije za nauku i obrazovanje, urednika i scenariste Nenada Milosevića koja je emitovana prošle godine, poslednja je u kojoj je učestvovao.

broj komentara 0 pošalji komentar