Trezor

15 godina od smrti Radivoja-Lole Đukića

Radivoje-Lola Đukić, TV, pozorišni i filmski reditelj i komediograf, rođen je 3. aprila 1923. u Smederevu. Studirao je slikarstvo na Likovnoj akademiji i filmsku režiju na Visokoj filmskoj školi u Beogradu. Najveći deo života, kako sam kaže, posvetio je humorističkom oblikovanju fenomena smešnog i satiričnog u pozorištu, na filmu, radiju i televiziji.

U početku svoje umetničke delatnosti, najpre deluje kao urednik Dečjeg i Dramskog programa, kao i Zabavnog programa Radio Beograda. Osnivač je Humorističkog pozorišta (Pozorište na Terazijama), a u Televiziji Beograd od njenog osnivanja, vodi programsku grupu pionira-osnivača Televizije Beograd. Kasnije je pomoćnik direktora za produkciju, glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa (do 1963).

Najveći deo svoje aktivnosti na Televiziji Beograd posvećuje humoru i satiri. Režirao je više igranih filmova: Jezero, Balada o svirepom, Nema malih bogova, Sreća u torbi, Na mesto  Građanine Pokorni, Zlatna pračka, Bog je umro uzalud, Čovek sa četiri noge.

Pored toga, snimao je dokumentarne, nastavne i lutka-filmove i pisao pesme i pozorišne komade za decu. Pisac je mnogobrojnih komedija: Zlatni majdan, Bog je umro uzalud, Čovek sa četiri noge, Moram da ubijem Petra, Usrećitelj, Jedna ljubav i pet pokojnika, Kradem, kradeš, kradu, i mjuzikl Ubi ili poljubi.

Kao komediograf, Đukić je jedan od najigranijih domaćih autora šezdesetih i sedamdesetih godina na jugoslovenskim pozorišnim scenama. Najveći deo svoga komediografskog stvaralaštva posvetio je televizijskom mediju.

Autor je oko 200 serijskih humorističkih emisija i TV komedija i satira koje je najčešće sam režirao: Servisna stanica, 1959, 1960; Na tajnom kanalu, 1961, 1962; Muzej voštanih figura, 1963; Ogledalo građanina Pokornog, 1964; Licem u naličje, 1965; Crni sneg, 1966; Ljudi i papagaji, 1967; Spavajte mirno, 1968; Sačulatac, 1968; Deset zapovesti, 1970; Ću-ćeš-će i dr. Lola Đukić je umro 7. septembra 1995. u Beogradu.

Moj otac, Lola Đukić - Povodom petnaest godina od smrti Radivoja-Lole Đukića, Trezor planira snimanje sa Andrijom Đukićem, rediteljem i profesorom TV režije na FDU.

* Planirano snimanje po probranim beogradskim adresama 3.9.2010, Redakcija za istoriografiju

broj komentara 0 pošalji komentar