Trezor

Na današnji dan, 1910. rođen je psiholog Nikola Rot

Nikola Rot - iz ciklusa Graditelji psihologije u Srbiji. Prof. dr Žarko Trebješanin razgovara sa prof. dr Nikolom Rotom o njegovom detinjstvu, studiranju, učešću u Drugom svetskom ratu, prvom zaposlenju, o dolasku na fakultet. Svog gosta, prof. Žarko Trebješanin najvaljuje: "Profesor Rot je svakako naš najveći psiholog čiji je doprinos razvoju psihologije u Srbiji višestruk i ogroman. Iz njegovih udžbenika i knjiga učile su desetine generacija srednjoškolaca i klase studenata su sticale osnovna stručna znanja o psihologiji. Za mnoge je, s pravom, Nikola Rot pojam i uzor psihologa.

Posle odlaska u penziju, 1979. godine prof. Nikola Rot ostaje izuzetno prisutan i vanredno uticajan u naučnom i stručnom životu psihologa. On aktivno učestvuje u organizaciji Kongresa psihologa, predsednik je žirija za dodelu nagrade "Borislav Stevanović" za naučni doprinos razvoju psihologije u Srbiji. I dalje piše nove knjige i dograđuje i proširuje one već napisane, što govori o izvanrednoj intelektualnoj svežini i istraživačkoj radoznalosti."

* Učesnici: prof. dr Nikola Rot, prof. dr Bora Kuzmanović, prof. dr Nenad Havelka, sagovornik prof. dr Žarko Trebješanin

* Scenaristi prof. dr Žarko Trebješanin, Miodrag Zupanc; urednici Slobodanka Piskulidi, Goran Aksentijević; snimatelj zvuka Miodrag Ž. Vučković; snimatelj Sreten Stanojević; reditelj Pavle Grujičić

* Premijerno emitovano 09. i 10.06.2001, Redakcija naučnog programa, urednik Ilija Cerović; emitovano 24.09.2007. u "Trezoru".

 

broj komentara 0 pošalji komentar