Trezor

Na današnji 1990. umro Božidar Kovačević.

Božidar Kovačević rođen je u Studenici 1902, a umro u Beogradu 20. maja 1990, pesnik, pripovedač, esejista, književni istoričar, prevodilac sa nekoliko svetskih i dva klasična jezika. Počeo da objavljuje u Politici sa 17 godina pod pseudonimom. Prvu zbirku pesama Alfe mojih duša objavio je sa 1922. godine.

Reč autora - Milan Vlajčić, između ostalog, rekao je za Trezor: "Moja autorska emisija Lično viđenje bila je usmerena na razgovore sa stvaraocima i kulturnim radnicima koji nisu bili u središtu medijske pažnje. Božidar Kovačević je tada bio u penziji i živeo sasvim povučeno. Dugo mi je trebalo da ga nagovorim na snimanje. On je bio diskretna ličnost. Poslednjih godina bio je upravnik Arhiva i vodio biblioteku SANU, ali nije bio i njen član. Na moje pitanje, odgovorio je: "Šta ću ja tamo, nije to moje društvo."

* Realizacija Vesna Došen, Željko Malić, Slobodan Mišić, Milena Jekić, Gordana Grdanović, Nada Dodig-Zildžić, Bojana Andrić.

* Snimano 16. oktobra 009, emitovano 11. novembra 2009. u Trezoru, Redakcija za istoriografiju.

Božidar Kovačević - ciklus Lično viđenje. Intervju-portret pisca, prevodioca, heleniste i profesora Božidara Kovačevića, neprocenjivog svedoka kulturnog života u Beogradu. Između dva svetska rata, objavljivao poeziju i eseje, prevodio sa više jezika, uređivao najcenjeniji srpski časopis Srpski književni glasnik, sve do bombardovanja Beograda 6. aprila 1941, a odmah posle rata uređivao časopis Naša književnost. O svom životu i radu Božidar Kovačević razgovara sa autorom Milanom Vlajčićem.

* Scenarista i sagovornik Milan Vlajčić, urednik serije Mila Knežević.

* Snimano i emitovano 1978, Redakcija programa iz kulture, urednik Zora Korać; reprizirano 11. novembra 2009. u Trezoru.

Stari Beograd - Beograd starih - kako se živelo u Beogradu pred i tokom okupacije za vreme Drugog svetskog rata, a kako neposredno posle, govore oni koji Beograd i to vreme dobro poznaju.

* Učestvuju: Rahela Ferari, Mihovil Logar, Krsta Aleksijević, Neša Čuić, Aleksandar Stanojević i Vladimir Pogačić

* Urednik Ksenija Stojanović, snimatelj Goran Basarić, montažer Ivanka Pravica, režija Ana Karakušević

* Proizvedeno 1991, Redakcija dokumentarnog programa

broj komentara 0 pošalji komentar