Putokazi vere

Začeci hrišćanstva, njegovo rasprostiranje i snaženje, a potom širenje i na prostore srednjovekovne srpske države, teme su ovog serijala.

Isihazam je mistični pokret koji je u velikoj meri uticao na oblikovanje pravoslavnog hrišćanstva. On predstavlja oblik molitvenog pročišćenja. Svoj procvat taj pokret je doživeo tokom XIII i XIV veka, na Svetoj gori, u Vizantiji i na Balkanu i sa monaškog, proširio svoj uticaj i na liturgijski život.

Prvi podvižnici kod Srba, Joakim Osogovski i drugi, takođe spadaju u isihaste. Veliki poklonik Sinajskog shvatanja podvižništva bio je i sveti Sava.

Prema scenariju koji je priredio Slobodan Ž. Jovanović, svaka emisija imaće nekoliko narativnih ravni. U jednoj će pratiti puteve sinaita, utemeljivača vere na ovim prostorima.

Prateći njihovo kretanje, u sledećoj ravni serije, biće reči o našim manastirima koje su oni podigli u vreme cara Lazara i posle Kosovskog boja, njihovoj vrednosti i značaju koji imaju u istoriji srpskog naroda, pravoslavne vere i crkve.

U trećoj ravni, koristeći se određenom vrstom istorijske paradigme, posmatraće današnje monaštvo i vernike kao nastavljače vere koje su širili sinaiti.

Režiser je Slobodan Ž. Jovanović, scenaristi Slobodan Ž. Jovanović i Stevica Smederevac.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 18. maj 2010, 21:40) - anonymous [neregistrovani]

sve pohvale

Sve pohvale za emisije ovakvog tipa u kojima je sadrzana i istorija i tradicija srpskog naroda, trebalo bi da se o ovakvim emisijama govori u skolama i budu obavezni deo rasprave na casovima istorije, likovnog, gradjanskog vaspitanja, veronauke...