Trezor

"U krupnom planu" - Filmski materijal za ovu emisiju iz serije "U krupnom planu" sadrži tri priloga: razgovor sa Mirkom Lovrićem o umetničkim fotografijama snimljen u njegovom ateljeu; zatim prilog snimljen na X Bijenalu mladih u Parizu, na kojem su iz Jugoslavije učestvovali umetnici Zoran Popović i Dragoljub Raša Todosijević iz Beograda, Mladen Stilinović iz Zagreba i Andraž Šalamun iz Kopra, a Raša Todosijević pokazuje dva svoja rada 200.000 linija na zidu galerije i performans "Was ist Kunst?". Treći prilog je intervju koji je reditelj Dejan Đurković obavio sa poznatim američkim voditeljem Dikom Kavetom.

* Učesnici: istoričar umetnosti Mirko Lovrić, likovni umetnik Raša Todosijević, TV voditelji Dik Kavet i Dejan Đurković

* Snimatelji Tibor Zvezdanić, Bratislav Grbić, reditelji Zoran Popović, Dejan Karaklajić

* Premijerno emitovano 10.04.1975, Redakcija programa iz kulture, urednik Zora Korać

Duška Kalanj - u znak sećanja na prvu spikerku Dnevnika, koja je preminula 12. aprila ove godine, repriziramo kratku  emisiju iz serije Raskršća, realizovanu 1994. godine.

Na današnji dan 1994. krenuo Teletekst RTS-a

Teletekst RTS-a - Teletekst je sistem povezanih kodiranih stranica koje se prenose televizijskim signalom, tj. neiskorišćenim delom tog signala. Uveden je u svetu juna 1980, a kod nas je u upotrebi od marta 1994. Osim televizijskog programa, gledaoci na ovim stranicama mogu naći mnogobrojne korisne informacije. Ima više važnih datuma i više početaka za Teletekst u Radio-televiziji Beograd i RTS-u:

1982 i 1983 - probno emitovanje, ispitivanje i merenje engleski i francuski sistem teleteksta.

1994 - Instalirana prva računarska mreža koju je činilo 10 računara. Prvi tako opremljeni sektor bila je redakcija Teleteksta.

22.3.1994 - Početak emitovanja Teleteksta sa oko 120 stranica; Teletekst prilagođen televizorima koji ne podržavaju taj format, pod nazivom Videotekst, takođe je startovao sa oko 100 stranica različitog sadržaja.

5.10.2000 - prekinuto emitovanje, jer je tokom petooktobarskih događaja, oprema za Teletekst uništena.

27.12.2004 - startovao obnovljeni Teletekst.

6.4.2005 - Pušten u rad DVB-T predajnik preko kojeg se emituje i Teletekst.

Povodom današnjeg rođendana, za Trezor govore jedan od "pionira" našeg Teleteksta Dejan Gligorijević i aktuelni rukovodilac Mila Taušanović.

* Planirano snimanje 16.3.2010, Redakcija za istoriografiju.

broj komentara 0 pošalji komentar