Trezor

"Čedomir-Čedo Filipović" - rođen u Ilidži, kod Sarajeva; u Beograd dolazi 1953. i završava Elektrotehničku školu "Nikola Tesla", odsek Telekomunikacije. U Televiziji Beograd radi od 1. oktobra 1960.

Prvih osam godina radi kao video-mikser, najviše sa Lolom Đukićem, ali i sa Sojom Jovanović, Vladom Petrićem, Savom Mrmkom, Batom Konjevićem, Ravasijem, Acom Đorđevićem, pa sa Antom Martijem, Fanelijem, Marušićem. Tokom studija na Elektrotehničkom fakultetu radi u odeljenju magnetoskopa. Zatim prelazi u Redakciju informativnog programa kao ENG snimatelj; prvo kao snimatelj-reporter, a po završetku FDU, Odsek kamere, i kao direktor fotografije.

Njegova kamera beleži mnoge događaje iz zemlje i sveta. Snimao je careve, kraljeve i predsednike; Konferenciju evropske bezbednosti u Helsinkiju, 1975; Konferenciju radničkih i političkih partija u Istočnom Berlinu, 1976; Ministarske konferencije na Malti i u Bratislavi, emisije sa Dalekog Istoka, Afrike, Amerike; događaje u Belom dvoru, Saveznoj skupštini, Centralnom komitetu. 

Godine 1980. pozvan je u operativnu grupu Evrovizije na XIII Zimske Olimpijske igre u Lejk Plesidu i snimao je za potrebe svih zemalja Evrovizije; snimao Balkanske atletske igre u Zagrebu 1973, Mediteranske u Splitu 1979; Olimpijske u Sarajevu 1984. Uz saglasnost Saveznog sekretarijata za informisanje snimao je za mnoge svetske televizije: RAI, Ze-De-Ef, O-Er-Ef, Bi-Bi-Si, Skaj, Si-En-En. U penziji je od 1. januara 2002, ali je i dalje aktivan.

Čedo Filipović, 1. deo - iz ciklusa Razgovor veterana. Snimano je u Surduku i u Đurđevu, rodnom mestu Kamenka Katića. Filipović priča o svojim počecima na televiziji 1960. godine i svim različitim televizijskim zanatima koje je naučio. Ipak, najviše govori o atraktivnom prenosnom magnetoskopu sa elektronskom kamerom Ampex, koji je predstavljao pravu revoluciju za snimanje informativnog programa. Sa tim magnetoskopom je prvi put snimao na proslavi 30 godina formiranja Proleterske brigade, gde je prisustvovao predsednik Tito, a ceo događaj je odmah emitovan iz Televizije Sarajevo. Pratio je Tita na mnogim putovanjima, te istom kamerom zabeležio 30-godišnjicu desanta na Drvar, otvaranje spomenika na Kozari, na Mrakovici, sa njom je išao u Helsinki, 1975. godine, na Konferenciju evropske bezbednosti, kojoj je prisustvovalo 35 državnika iz cele Evrope.

* Učesnici: Čedo Filipović, Kamenko Katić.

* Snimatelj Done Zipevski; organizator Gordana Grdanović, urednik istraživač Vesna Ignjatović, montažer-realizator Branislava Teodosić, urednik Bojana Andrić.

* Snimano 28.11.2007 i 2.12.2007, Redakcija za istoriografiju.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 15. jan 2012, 00:34)
anonymous [neregistrovani]

priznanje

Najlepse i najdraze je ono priznanje koje dodje od samih STUDENATA.

(nedelja, 22. maj 2011, 19:45)
Obscura [neregistrovani]

Zmija

Covek je legenda! Kad vas on uci, vi zaista naucite neke stvari.

(subota, 21. maj 2011, 18:15)
anonymous [neregistrovani]

Glavni baja, Gospodin Čovek

Čovek i po! I dalje u punoj snazi!

(ponedeljak, 05. apr 2010, 20:05)
Smrt za profesorke [neregistrovani]

slažem se!

Moram da potvrdim ovaj prethodni komentar!
Bar jednom nedeljno imam priliku da slusam price iz yivota ovog velikana.

(utorak, 23. mar 2010, 01:42)
Petar Stojanovic [neregistrovani]

Čedomir Filipović

Imam veliku čast da mi ovaj gospodin predaje kameru. Veliki majstor kamere, veliki čovek!