Trezor

Poklon za "Trezor". Priče iz prirode - dvanaesta, poslednja, epizoda sadrži četiri priče:

"Ljoskavac" - priča o lekovitoj biljci veoma dekorativnog izgleda, čiji plod liči na paradajz i raste u narandžastoj čašici koja podseća na papriku; "Ganoderma applanatum" - nejestiva gljiva sa medicinskim učinkom; "Godišnja doba" - priča o smeni godišnjih doba i prirodnim ciklusima koji ih prate i za koje nam se čini da se ponavljaju, a jedino što je sigurno kod tih ciklusa jeste da više ništa neće biti isto; "Priča bez reči" - veliki mudrac Karl Jaspers rekao je da prvo treba mnogo da se govori da bi se na kraju zaćutalo.

Raskovnik 165: "Vićentijevići" - u ciklusu Azbuka zanimanja svoje zanimanje predstavio je ugledni beogradski optičar Petar Vićentijević, u radnji u Ustaničkoj ulici broj 67. Odmah posle emitovanja u "Trezoru" javio se njegov najmlađi sin Nenad sa molbom da se emisija sa njegovim ocem ponovi. Ekipa "Trezora" otišla je na istu adresu radnje na Voždovcu i zatekla sada dvojicu Petrovih sinova, koji su uspešno nastavili očevim stopama. Jedan radi u proizvodnji naočara, a drugi u prodaji. Reprizom filma koji je snimljen 1975. godine za Obrazovni program, ispunjavamo želju braći Vićentijević.

* Učesnici: Aleksandar i Nenad Vićentijević, sagovornik i urednik Bojana Andrić
* Snimano 26.09.2009, Redakcija za istoriografiju

"Optičar" - iz serije Azbuka zanimanja: slovo "O". Optičar Petar Vićentijević u svojoj radnji govori o svom zanimanju, pokazuje s ponosom vrlo kvalitetan instrument za merenje dioptrije i jedan drugi za merenje razmaka zenica.

* Scenaristi: Nedeljko Ješić, Mika Milošević; snimatelj zvuka Nebojša Stojanović, asistent snimatelja Milovan Kljajić, snimatelj Milan Hudina, montaža Jelica Ivatović, režija Nikola Stanković, urednik Nedeljko Ješić.
* Proizvedeno 1975, Redakcija obrazovnog programa; repriza u "Trezoru", 22.09.2009.

"Sećanje na Savu Mrmka" - na današnji dan, pre sedam godina umro je TV reditelj i pedagog Sava Mrmak (04. mart 1929-09. oktobar 2002). Autor je sedam kratkometražnih filmova, prema sopstvenim scenarijima. Debitantski, kratki igrani film Milicija snimio je 1956, a dugometražni igrani filma Zvižduk u osam, 1962. godine.

Na Televiziji Beograd deluje kao reditelj od samog njenog početka, od 1958. godine. U prvo vreme režira muzičke i šou programe, a potom tada veoma popularne kviz emisije. Kasnije se potpuno posvetio režiji dokumentarnih TV drama, najčešće s istorijskom sadržinom.

Najpoznatije njegove serije su: Vreme zločina, Slom, Odlazak ratnika - povratak Maršala. Najviše uspeha imao sa serijom Kraj dinastije Obrenovića. Njegovo poslednje TV delo je drama Proleće u Limasolu.

Mrmak je bio profesor TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a na Akademiji umetnosti Univerziteta "Braća Karić" osnovao je katedru za TV režiju, koja nosi njegovo ime.

* Prozvedeno 2009, Redakcija za istoriografiju
 
 
 

broj komentara 0 pošalji komentar