Evropa i Srbi: In memoriam Dragan Nedeljković

Početkom juna je preminuo akademik Dragan Nedeljković, naučnik i humanista, omiljeni profesor univerziteta u Beogradu, Bordou i Parizu, jedan od vodećih slavista i komparativista dvadesetog veka.

 

Profesor Nedeljković je bio među retkim srpskim naučnicima koji je, s jedne strane, bio vrhunski, uvaženi evropski intelektualac čija je reč slušana od Arizone, Južne Koreje, preko Egipta, do Venecije, Praga, Mihena, Varšave i Moskve, a sa druge - neumorni, angažovani Srbin, posvećen sudbini svog napaćenog naroda.

Kao blistavo ime srpske, evropske i svetske slavistike i komparativistike, Dragan Nedeljković je bio redovni član Evropske akademije nauka, umetnosti i književnosti sa sedištem u Parizu.
Univerzitetski doktorat je stekao u Strazburu, a francuski državni doktorat na univerzitetu u Bordou.

Profesor Nedeljković je autor oko 400 stručnih, naučnih i književnih radova, objavljenih na srpskom jeziku i na nekoliko drugih evropskih jezika.

Gostujući u seriji Obrazovno-naučnog programa "Evropa i Srbi" 2010. profesor Nedeljković je govorio o svom životu i radu u Srbiji i Francuskoj, o svetlim trenucima Katedre za opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fekultetu u Beogradu, o francuskim prijateljima Srbije, o njegovom viđenju najznačajnijih Srba u naše vreme, ali i u istorijskoj vertikali...

Urednik, scenarista i voditelj: Vojislav Laletin
Ralizator: Jelisaveta Janić

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 21. jul 2015, 09:45) - александар [neregistrovani]

слава му

Преминуо је најбољи од најбољих. Истински светски човек, Европљанин у оном суштинском смислу (за разлику од ових данашњих "Еуропљана"), и велики, дични, умни Србин, најплеменитијег кова.
Имао се рашта и родити.

(utorak, 23. jun 2015, 10:52) - Miodrag [neregistrovani]

Veliki Dragan

Bio je oličenje Srba intelektualaca. Pravih intelektualaca, onih koji sasvim razumeju duh srpske kulture i nauke, njegove domete i mesto na duhovnoj skali sveta. I promovisao ga je na poželjno srpski način: uz uvažavanje tudjih duhovnih vrednosti ali i uz stalno isticanje srpske duhovne samosvojnosti. Sećajmo ga se zauvek.