Kontekst 21

Za koji model obrazovanja se opredeliti, studiranje 4+1 ili 3+2? Koji su najbolji studentski audio i video radovi, nastali u okviru saradnje na TEMPUS projektu, prikazani u Bratislavi? Kako formirati slobodno i odgovorno medijsko mišljenje? Šta o kulturno-istorijskoj baštini naših predaka možete saznati ako posetite izložbu "Srbija zemlja fresaka"?

U ovonedeljnom izdanju "Konteksta 21" govorimo o značajnim temama iz oblasti obrazovanja i novih medija, o očuvanju kulturno-istorijske baštine, ali i o najsavremenijim naučnim dostignućima.

Studiranje po bolonjskom sistemu najavljivano je svojevremeno kao velika reforma obrazovanja u Srbiji. Međutim, većina fakulteta odlučila je da se vrati na stari sistem studiranja 4+1 (četiri godine osnovnih studija i jedna godina za master), umesto 3+2 (tri godine osnovnih studija i dve za master). O tome kako izgleda obrazovanje u Srbiji deset godina nakon uvođenja Bolonje razgovaramo u emisiji sa profesorom doktorom Nadom Kovačević, prorektorom za nastavu Univerziteta u Beogradu, i profesorom doktorom Brankom Kovačevićem, dekanom Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Istražili smo i stav Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, čiji je zadatak da vrši akreditaciju i kontrolu kvaliteta institucija visokog obrazovanja i vrednovanje studijskih programa. Da bismo studentima olakšali odabir fakulteta, predstavljamo Vodič za studente, koji je objavila ova komisija.

TEMPUS je program Evropske unije, nastao 1989, koji pomaže modernizaciju visokog obrazovanja. Ovogodišnji TEMPUS projekat se razvija u oblasti umetnosti i medija i ima za cilj stvaranje podsticajnog okruženja za realizaciju audio i video radova povezivanjem akademija, viših škola i medija iz različitih zemalja. U Slovačkoj, na Fakultetu za film i televiziju u Bratislavi, prikazani su najbolji studentski audio i video radovi nastali u okviru saradnje na ovom projektu, a uskoro se otvara novi poziv za studente.

Neposredni povod za organizaciju skupa "Od medijskog stvaralaštva do medijske kritike" je preispitivanje iskustva i doprinosa desetogodišnjeg angažovanja „Biblioteke plus" na projektima razvoja medijske kulture i informacione pismenosti u srednjim školama u Srbiji. Najznačajniji od njih je razvojni i istraživački projekat Internest - program unapređenja mogućnosti izražavanja u novim medijima, zajedničko učenje za profesore, učenike i stručnjake, škola vrlina, slobodnog i odgovornog mišljenja.

Pod sloganom „Da se ne zaboravi", godišnjica pogroma Srba na Kosovu i Metohiji 2004. obeležava se svake godine izložbama sa posebnim naglaskom na ugroženosti srpskog kulturnog nasleđa. Ovoga puta posetioci imaju priliku da tokom izložbe „Srbija zemlja fresaka", koja je otvorena u Svetosavskom domu na Vračaru, upoznaju ili se podsete na reprezentativni spomenik kulture - Crkvu Bogorodice Ljeviške.

Gledajući emisiju, saznaćete koji je najtvrđi prirodni materijal, kakav je uticaj mirisa na apetit i šta su Pterodictya reticularis.

Urednik "Konteksta 21": Zoran Živković

Urednik emisije: Aleksandra Daničić

Voditelj emisije: Maja Stojanović

Reditelj: Milan Jovanović

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Kontekst 21 Kontekst 21

Autor:
RTS Obrazovno-naučni program

Emisija "Kontekst 21" je nedeljnik koji bavi se aktuelnim dešavanjima iz sveta nauke, obrazovanja, ekologije i savremenih tehnologija, ali u kome često govorimo o temama u okviru kojih se ove oblasti prepliću sa umetnošću, zabavom, sportom i mnogim drugim segmentima života. [ detaljnije ]