Troickosavsk – Kjahta Save Vladislavića

U dalekom Sibiru, blizu granice sa Mongolijom, nalazi se gradić Troickosavsk, danas Kjahta, koji je osnovao Srbin iz Hercegovine, grof Sava Vladislavić, dok je za ruski dvor pregovarao i uspostavio granicu sa Kinom.

Ogromna je važnost njegovog poduhvata, jer je konačno utvrđena 6000 km dugačka granica, koja skoro neizmenjena traje i do danas. Bila je to kruna aktivnosti čoveka koji je savetovao cara Petra Velikog u više ratova, osnovao tajnu službu Rusije, na trgu robova kupio pradedu budućeg pesnika Puškina, punio Ermitaž delima velikih majstora i koji nikada nije zaboravio odakle je.

U gradu je Sava Vladislavić podigao i crkvu posvećenu Svetom Savi Srpskom, kao duhovnu predstražu na istočnoj granici Carstva. Krajem 18. veka, crkva je uništena u požaru. Na tom mestu podignuta je velika crkva Sv. Trojice, čiji deo je posvećen našem Sv. Savi Nemanjićkom.

U periodu boljševičkog ateizma, bila je obesvećena. Namera u Rusiji je da se ovo velelepno zdanje, sada u ruševinama, obnovi i da mu se vrati nekadašnji značaj i sjaj. Uz veliko poštovanje prema osnivaču njihovog grada, u Kjahti je proslavljena 285. godišnjica od osnivanja grada na koju smo i mi bili pozvani.

Sa nama je bio i Branko Vukomanović, jedan od potomaka velike loze Vladislavića, koji je gradu, na poklon doneo ikonu Sv. Save. Putujući ka srcu Evroazije, putovali smo i kroz istoriju ovog dela Sibira, punu neobičnih ličnosti, tako važnih za nas i sudbinu našeg kontinenta.

O kultu Svetoga Save u Rusiji, o neobičnoj ličnosti Save Vladislavića i njegovim zaslugama za Rusko Carstvo, o duhovnom buđenju današnje Rusije, o velikoj proslavi, koja je slika evroazijskog duhovnog prostora, biće reči u ovom dugometražnom dokumentarnom filmu.

Snimatelj je Časlav Petrović, a urednik i reditelj Dragan M. Ćirjanić.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 26. jul 2014, 23:33) - Душан [neregistrovani]

молидба

Заиста сам одушевљен. Ретко добра емисија на ТВу који и овако ништа паметно не приказује. Желим Вам да програм буде стално овако добар, у духу наше србске традиције, о чему је емисија и говорила.

На крају замолио бих вас ако би могли негде да ставите емисију за преузимање, или на youtube, за све људе који нису могли или стигли да погледају. Захвалан унапред!

(subota, 26. jul 2014, 18:25) - 123 [neregistrovani]

Repriza?

Pozdrav, da li cete reprizirati emisiju ili je staviti raspolozivu za preuzimanje?