Vidik: Kuda je nestala ideologija

„Čvrsta uverenja lako rađaju fanatizam, skepticizam ili nedostatak uverenja lako rađaju intelektualnu i moralnu paralizu", reči su čuvenog filozofa Lešeka Kolakovskog.

Novo izdanje emisije Vidik posvećujemo pojmu ideologije, još uvek nedovoljno jasnom i širokog spektra značenja. Bilo da je reč o tradicionalnom poimanju ideologije kao odrazu ideja i traganja za istinom, ili tumačenju ideološkog kao „pogrešne" ili „lažne svesti", ili neutralizaciji ovog pojma, uvek je u fokusu kompleksan odnos između mišljenja i stvarnosti koje ga uslovljava.

Govoriti o ideološkom znači govoriti o mišljenju koje konstituiše čovekov odnos prema svetu i kroz relativno dugu istoriju ovog pojma moguće je, ustvari, pratiti razvoj mišljenja i saznanja. Sve do tačke u vremenu kada se postavlja pitanje opstanka ideologije, da li nestaje i ne ulazimo li u eru kada misao više neće imati bilo kakav konstitutivni potencijal.

Gosti emisije su istoričar Miloš Ković, antropolog Slobodan Naumović i filozof Aleksandar Stojanović.

Urednice emisije su Jasmina Vrbavac i Marija Nenezić.

Reditelj je Nenad Krkelić.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 25. mar 2014, 22:58)
Borko [neregistrovani]

Tačka geldišta

Iz sadašnjosti, kao tačke gledišta, i ako se izuzme ideologija kao formalna logika ideja i ostalog, ideologija je istorijska kategorija, tek kad je jedna istorijska epoha konzervirana.

(petak, 21. mar 2014, 19:15)
Borislav Marić [neregistrovani]

Isključivost nije ideologija


Nisu ideologije nestale nego se ideologija pogrešno izjednačavana sa isključivošću.

Vidik Vidik

Autor:
RTS

Svakog drugog petka, Naučno-obrazovna redakcija i Redakcija za kulturu, naizmenično, pripremaju novu, debatnu emisiju pod nazivom "Vidik". [ detaljnije ]