Usudom razvejani: Pera Stefanović (1927 - 2014)

Neadvno se u Obrenovcu upokojio bard srpske književnosti Kosova i Metohije, Pera Stefanović, koga se sećamo s najdubljim pijetetom.

Bio je to nenadmašni hroničar stare Prištine, intelektualac posebnog kova, ugledni autor brojnih knjiga i romana čiji preci su tri stotine godina živeli u tom gradu, odakle je on na najsuroviji način bio proteran leta 1999.

Knjiga „Eh, Prištino moja" govori o tome, kao i emisija koju smo po njoj nazvali.

Bila je ovo prva epizoda, u okviru serijala „Usudom razvejani„ od sedam epizoda posvećenih piscima sa Kosova i Metohije, u kojima ispovedaju kolektivnu i ličnu dramu nakon rata i izgona iz svojih domova.

Ekipa Radio televizije Beograd 2003. posetila je Peru Stefanovića u Obrenovcu i zabeležila njegovo viđenje tih događaja, sećanja na život u Prištini, čežnju za glavnom prištinskom ulicom kojom je, gotovo ritualno, svakodnevno šetao i bio znak raspoznavanja gospodstva i specifičnog mentaliteta.

Otišao je tiho ne ispraćen od svih onih koji su ga voleli i poštovali, koji su rasuti po svetu... Neka ovo podsećanje na njega bude mala nadoknada za to, obojena tugom što neće moći da počiva na groblju svojih predaka.

Autor emisije „Eh,Prištino moja" i serijala „Usudom razvejani", Milica Lilić, reditelj Milan Kundaković.

broj komentara 0 pošalji komentar