Beograd - večiti grad

U epizodi "KRSTAŠKI RAT U SRBIJI", autor Aleksandar Diklić nas ponovo poziva u duboku istoriji Beograda, ovoga puta u doba Austro- Turskih ratova za Beograd. Najveći i najskuplji radovi na rekonstrukciji beogradskog grada i tvrdjave, vodjeni su u prvoj polovini 18 veka.

U pauzama bitaka, fotrifikacije su morale biti prilagodjene novim ratnim oruđima, strategijama napada i odbrane. Većina naučnika predpostavlja da u okviru ovih radova i u ovo vreme, Austrija zida i čuveni - "Rimski" ili "Veliki" bunar, najstrašniju i najeziviju građevinu Beograda, kojoj autor posvećuje interesantnu priču.

Ratovi su se modernizovali tako da srednjevekovne zidine, čak i one u dobrom stanju, nisu odgovarale potrebama i novim artiljerijskim iskušenjima i kalibrima. Po projektu Nikole Doksata, izvršena je velika rekonstrukcija beogradskih utvrdjenja: u ovom graditeljskom poduhvatu, koji je trajao punih 15 godina, grad je konačno dobio savremenu artiljerijsku tvrdjavu, oblikovanu uglavnom u skladu sa fortifikacionim principima francuskog graditelja i maršala Sebastiana Vobana. U epizodi ćemo upoznati interesantne graditelje obe sile, a među njima i Andrea Kornara, hrišćanina koji je prebegao Tucima i značajno doprineo njihovoj rekonstrukciji kalemegdanske tvrđave. U ovoj interesantnoj epizodi serijala BEOGRAD VEČITI GRAD, saznaćemo brojne spektakularne podatke, malo poznate ljubiteljima istorije grada. O Beogradu i ratovima koji su se za njega vodili, komponovali su kompozitori Mocart i Stiven Storace, a opera "Opsada Beograda", izvodiće se u Londonskom teatru Druri Lein.

Saznaćemo nešto i o tadašnjim komunalnim problemima Beograda, među kojima se ističe interesantna priča o tome kako su turci rešavali problem pasa lutalica, kojih je kako ćemo saznati, u Beogradu bilo "nesnošljivo mnogo". Na posletku, radnja nas dovodi pred stravične scene turskih odmazdi nad srpskim življem koji pribegava seobama. Turci zavode strahovladu, a među Srbima se donosi odluka za revoluciju i ustanak

Epizoda nas vodi u vreme pred I srpski ustanak i pred senku, grandiozne istorijske ličnosti: Vožda Đorđa Petrovića, Karađorđa.

Emisija je posvećena maršalu Fon Laudonu.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 21. feb 2013, 16:46)
nena 7 [neregistrovani]

Obavezno gradivo

Trebalo bi nadleznima predloziti da se ovih 27 epizoda uvede u skole kao obavezan deo nastave iz istorije da deca nesto nauce.Da nesto pismeniji izlaze iz skole.Umesto sto uce manje vredne sadrzaje.Serijal bi trebalo periodicno reprizirati.Retko dobro, studiozno i poucno napravljen serijal.Sva pohvale i zahvalnost autoru.

(nedelja, 17. feb 2013, 10:20)
Odlicna serija [neregistrovani]

Hvala na vasem prikazu...

..odlican size epizode uz fotografije, ali kompletan tekst je nezamenljiv. Izvlacenje samo 6 epizoda na internet je zloupotreba ove odlicne serije.
Pazljivo slusanje i gledanje cele serije obavezno je za donosenje sopstvenog suda o svojoj istoriji. To ova serija omogucava.

Voiceover: Poseban kvalitet ove serije je naracija Gorana Stojica.

(nedelja, 10. feb 2013, 23:16)
Dragan [neregistrovani]

Dostojno nase istorije

Konacno, bez ikakvih pretenzija i sasvim 'opusteno' covek moze da se udubi i uziva u cinjenicama nase istorije. Sve pohvale Aleksandru Diklicu i njegovoj ekipi!

Zna li neko naziv instrumentala koji 'ide' na samom kraju tokom odjave epizode?

(nedelja, 06. jan 2013, 15:36)
anonymous [neregistrovani]

Cestitke

Divan serijal o istoriji Beograda i nadam se da ce biti repriziran.Sve sto smo do sada videlo sva nedela prema srpskom narodu ne treba zaboraviti, jer i dalje to cine samo na drugi savremeniji nacin.

(subota, 17. nov 2012, 16:01)
Milan [neregistrovani]

Pozdrav

Serija je odlicna. Mozete li mi reci gde mogu da nadjem sve delove ove serije. Ima li je na internetu?

(četvrtak, 15. nov 2012, 12:57)
Vasilije [neregistrovani]

Beograd veciti grad

Odlicna serija,svaka cast rts na produkciji! Nasa istorija je nepobediva!!!!