Trezor

Desa Đorđević, igrač i koreograf, rođena je 1927. godine u mestu Gomirje u Gorskom Kotaru. Igrom je počela da se bavi 1946. godine, a od 1948. do kraja bila je član Nacionalnog ansambla "Kolo". Od 1965. bavila se koreografskim, istraživačkim i pedagoškim radom.

Postavila je više od 40 koreografija u 140 društava u zemlji i inostranstvu. Održala je 178 seminara narodnih igara u Srbiji i širom sveta. Autorka je zbirki narodnih igara Srbije. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu, kao i Nagrade za životno delo "Kolo". Novembra 2011. godine dobila je prestižnu nagradu "Svetskog Oskara folklora" u Čeljabinsku. Vrativši se sa tog puta, ovenčana svetskim priznanjem, Desa Đorđević iznenada je umrla u 84. godini, 2. decembra 2011.

Kada smo mi krenuli u svet - u prvoj emisiji, Desanka Đorđević, koreograf i pedagog tradicionalnih igara, govori o počecima aktivnog igranja narodnih igara. S obzirom na to da se malo zna o razvoju kulturno-umetničkih društava u posleratnom periodu, krajem 1940. godine, Desa Đorđević na vrlo zanimljiv način približava to vreme i opšte posmatranje na zanimanje "profesionalni igrač".

Priča se upotpunjuje i sećanjem na prve interkontinentalne turneje sa nacionalnim ansamblom "Kolo" početkom 1950. godine, kako su upoznavali svet i drugačije kulture. Priča obiluje fotografijama iz njene privatne kolekcije i arhivskim zapisima iz Programskog arhiva RTS-a, Desinih koreografija koje se i danas aktivno izvode na sceni.

* Učesnici: pedagog i koreograf Desa Đorđević, apsolvent etnomuzikologije Maja Krasin
* Scenarista i sagovornik Maja Krasin, snimatelj Vojislav Popović, asistent Saša Todorović, snimatelj zvuka Bojan Kovačević, rasvetljivač Branislav Dimitrov, saradnik-snimatelj Milena Jekić, organizator Gordana Grdanović, urednik istraživač Vesna Došen, AVID montažer Miloš Stojanović, montažer realizator Branislava Teodosić
* Snimano 18.06.i 26.07.2011, Redakcija za istoriografiju, urednik Bojana Andrić.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 17. dec 2012, 00:02) - anonymous [neregistrovani]

Snimak

Moze li se gdje vidjeti snimak?

(utorak, 07. feb 2012, 23:28) - anonymous [neregistrovani]

Snimak na YT

Obavezno gledati.Nadam se da ce neko da snimi i da postavi na youtube-u!Bilo bi lepo :)