Trezor

Spomen na novinara Milisava Milića (Bukoš, 25. mart 1939 - Beograd, 26. decembar 2006)

Milisav Milić, dugogodišnji je dopisnik Radio-televizije Beograd sa Kosova i Metohije, jedan od najboljih hroničara događaja u južnoj pokrajni od Drugog svetskog rata do danas, nekadašnji predsednik Saveza novinara Jugoslavije i predsednik Društva novinara Kosova i Metohije. Milić je novinarstvom počeo da se bavi kao dopisnik Radio Beograda iz Prištine 1965. godine.

U istoriji Dopisništva RTB-RTS sa Kosova zabeležena su ova imena novinara i snimatelja: Zaviša Stojković, Đeto Leka, Mitalip Ćoća, Kelmed Hapčiju, Miloš Marković, Milisav Milić, Sulejman Klokoći, Živojin Čelić, Milivoje Mihajlović. Od 1988. Milić je radio kao šef Dopisništva TV Beograd iz Prištine. Posle povlačenja Vojske Jugoslavije sa Kosova i Metohije, Milić je ostao u Prištini pokušavajući da održi redakcije Programa na srpskom jeziku RTV Priština. Posle egzodusa Srba iz Prištine bio je prvi direktor TV Most u Kosovskoj Mitrovici.

Pravi čovek na pravom mestu - lična sećanja na Milisava Milića i rad u Dopisništvu i u TV Prištini od kraja osamdesetih do njegove smrti, kazuju saradnici i kolege, novinari Zvonko Miladinović, Milivoje Mihajlović, Živojin Čelić, a emisija je upotpunjena Milićevim izveštajima sačuvanim u arhivama TV Most i Televizije Beograd.

* Učestvuju: direktor TV Most iz Zvečana Zvonimir Miladinović (snimak izjave i arhiva poslat linkom iz Zvečana  15.12.2011); direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović (snimano u Studiju XI, 16. 12.2011); reditelj Živojin Čelić (snimano u Studiju "Vesta Group", 20.12.2011)

* Ekipa TV Most; dežurna posada Studija XI i reditelj Andrea Lazić, snimatelj Srđan Slavković; urednik istraživač Vesna Došen, montažer Milorad Ćitić, autor Bojana Andrić

* Proizvedeno 2011, Redakcija za istoriografiju

broj komentara 0 pošalji komentar