TV teatar: Živeo život Tola Manojlović

"Jao, kad bih mogao da dohvatim onaj visoki plavi balon,što je kao lubenica...", govorio je, u svojoj monodrami "Živeo život Tola Manojlović", po tekstu Mome Dimića, mladi Petar Kralj.

Punih četrdeset godina, Petar Kralj je igrao starog čoveka, Tolu Manojlovića iz Nemenikuća kraj Mladenovca, kamenoresca, narodnog mudraca, srpskog seljaka. U međuvremenu, Petar Kralj je dostigao godine svog junaka, a sam junak i autor drame su otišli od nas.

"Boli me i ova kapa, ovo odelo na meni", kaže doktoru Tola, večiti bolesnik, a pun energije za priču bez kraja.

Više od 200 000 gledalaca pratilo je, u izvođenju Petra Kralja, više od četrdeset godina dogodovštine čudnog srpskog seljaka, kamenoresca ispod Kosmaja, Tole Manojlovića.

„Sad sam ga pretrčao, rekao je Petar Kralj u vreme snimanja monodrame „Živeo život Tola Manojlović", u Ateljeu 212, 2007. godine."Kad je Moma Dimić napisao tekst, pravi Tola Manojlović je imao pedeset sedam godina, a sad...Tad sam ga igrao kao mlad čovek i glumac...Igrao sam čoveka koga sam, jednim delom, i zamišljao. On nema nekog pravog sukoba, osim sa onim što mu se kao slučajno dešava, sa tim nekim boleštinama koje ga spopadaju, ali on, ipak, vodi jedan veseo život..."

Petar Kralj je Tolu Manojlovića proneo kroz čitav svet, sa istim žarom, sa kojim je igrao sve svoje mnogobrojne junake. Ipak, „Živeo život Tola Manojlović" ostaje „lična karta" Petra Kralja, po kome će se pamtiti čitav jedan mentalitet, kao i genije jednog od najboljih dramskih umetnika, koga je srpski jezik imao.

TV teatar Dramskog programa RTS prikazaće još jednom, za svoje gledaoce, poštovaoce Petra Kralja, monodramu Mome Dimića „Živeo život Tola Manojlović", u režiji Petra Teslića, koji je režirao ovu predstavu i za televizijsko gledanje.

Urednica TV teatra RTS je Dragana Bošković.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 11. dec 2011, 19:02)
Andrej iz SLO [neregistrovani]

andrejkasalovic@gmail.com

Sva čast Petru

(nedelja, 11. dec 2011, 11:02)
Max [neregistrovani]

:D

I ja se od srca zahvaljujem
HVALA HVALA HVALA

(petak, 09. dec 2011, 23:18)
Dragan [neregistrovani]

bravo

hvala, hvala, hvala želje nam ispuniše uz RTS se lakse diše.

raduje me zaista sto možemo videti još jednu pozorišnu predstavu i Petra Kralja.