Crna Gora - Prokleta avlija ispod Prokletija

Život na granici - kako žive ljudi u Gusinju?

U podnožju Prokletija nalazi se Gusinje, mesto u kojem, kažu, rađa najbolji crnogorski krompir. A to povrće je na ceni u ovoj zemlji. Lepo ide uz sir, a bez njega nema ni čuvenog crnogorskog kačamaka. Krompir je u Crnu Goru doneo vladika Petar I Petrović Njegoš još 1786. godine. U mestu gde raste najbolji crnogorski krompir danas živi svega 2,17 odsto Srba. Posetili smo najbrojniju porodicu Bojović, koja se na popisu izjasnila kao Srbi. Slobodan, Sava i Danilo nose isto prezime, ali životi im nisu isti.

U Gusinju živi nešto više od 1600 ljudi. Najbrojniji su Bošnjaci, ima ih preko 70 odsto, zatim onih koji se izjašnjavaju kao muslimani, pa Albanci, zatim Crnogorci i najmanje ima Srba.

Zato odlazimo u selo Vusanje, gde živi 99,70 odsto Albanaca. Tamo razgovaramo sa Rastemom Dedušijem. Saznajemo da je toliko stanovnika, samo iz ovog jednog, malog sela sa severa Crne Gore otišlo da živi u Njujork, da Velikoj jabuci sada već broje 400 kuća. Tamo su se lepo snašli, a ovde prave velike kuće. Pitanje je da li će se vratiti u svoje selo, kao što je to Deduši uradio, ili će vodopad Grlja i izvor Savino oko biti samo za par preostalih porodica iz Vusanja i ponekog znatiželjnog turistu. Sa Dedušijem smo razgovarali i o odnosima Srba i Crnogoraca u ovom kraju.

Vraćamo se sada iz Vusinja gledamo one kuće o kojima nam je Deduši govovrio, velike su i prazne. Idemo nazad u Gusinje i u centar mesta, u jednu kafanu. A zašto to radimo? Pa svaki razgovor sa ljudima iz ovog kraja završava se tako što su mi govorili da odem u kafanu kod nekog Evlijana! I na kraju sam ih poslušao. Evlijan živi pored srpske crkve. Zato smo ga pitali kako su u teškim vremenima i komplikovanim uslovima uspeli da sačuvaju crkvu Svetog Đorđa. Odgovor je bio takav da smo razgovor završili sa još jednim, opravdanim pitanjem: Hoćete li vi posle ove emisije imati neki problem?

Autor emisije: Dalibor Žarić
Urednik emisije: Gorislav Papić

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]