Kapetan Leši - film

"Kapetan Leši" je jugoslovenski akcioni film snimljen 1960. godine, poznat kao jedan od najpopularnijih i komercijalno najuspešnijih ostvarenja jugoslovenske kinematografije.

Po žanru pripada partizanskom filmu, ali je Mitrović, koji je isto tako napisao scenario, smestivši radnju na Kosovo za i neposredno nakon Drugog svetskog rata, nastojao sadržaj očistiti od službene ideologije, odnosno radnju i likove više modelirati prema vesternima, stavljajući naglasak na scene akcije i humora. Uspeh filma se odrazio ne samo kroz naslovnu pesmu koja je postala hit, odnosno popularni istoimeni strip, nego i kroz nastavak pod naslovom "Obračun" snimljen 1962. godine.

Ramiz Leši je partizanski kapetan albanske nacionalnosti koji ima zadatak da sa jedinicama KNOJ-a likvidira zaostale balističke bande na Kosmetu (albanski separatisti), ali među balistima je i kapetanov brat. Smelim akcijama Leši uništava baliste i uspeva da vrati brata na pravi put...

Uloge: Aleksandar Gavrić, Petar Prličko, Marija Točinoski, Elma Karlova...

Režija: Žika Mitrović

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 13. sep 2019, 03:06) - anonymous [neregistrovani]

Kapetan Lesi

Voleo bi da vidim ovaj film posto posledni put sam ga video kao klinac u bifsoj jugi. Ali ako je cista slika bez smetnje ako ne iskljucim televizor.