Oko: Četvrt veka nestali

Od ratova koji su se vodili na ovim prostorima prošle su dve decenije, još 12 hiljada porodica čeka odgovor na pitanje gde su njihovi roditelji, deca, braća.

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, 10.154 ljudi različitih nacija, sa područja bivše SFRJ, nema svoj grob, ni završenu životnu priču. Njihovi najbliži se neretko nadaju da su možda negde još uvek živi. I dok su Zagreb, Sarajevo i Priština usvojili zakone  koji uređuje ovo polje, porodice koje žive u centralnoj Srbiji moraju  nestale da proglase mrtvima, kako bi rešili pravne probleme, jer zakon ne poznaje kategoriju - nestali u ratovima.

U Emisiji Oko o sudbinama nestalih članova svojih porodica govore: Duško Čelić i Dragan Pjevač iz Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih sa područja Jugoslavije i Isidora Graorac iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske. O tome kako teku pregovori sa Hrvatskom, BiH, Hrvatskom i Prištinom govori Veljko Odalović.

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Jelena Obućina, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]