Dete 44

Leo Demidov je ponosni izdanak sovjetskog sistema, siroče koje je postalo ratni heroj i probijalo se kroz redove MGB-a sve dok nije postalo poznati istraživač disidentskih aktivnosti. (Child 44, 2015)

Kad zajedno sa sadističkim kolegom Vasilijem uhapsi Anatolija Tarasoviča Brodskog kojeg sumnjiče za izdaju, "izdajnik" otkuca Leovu ženu, prelepu učiteljicu Raisu, kao jednu od urotnika. Leo je primoran da sasluša i Raisu zbog izdaje, istovremeno kad istražuje smrt dečaka kog su pronašli unakaženog na železničkoj pruzi. Uprkos tome što postoje dokazi koji ukazuju na to da se radi o zločinu, Leo opiše dečakovu smrt njegovom ocu Alekseju Andrejevu, agentu MGB-a, kao nesretni slučaj jer, prema ukazu Staljina, "U raju nema zločina".

Kad Leo odbije da se odrekne svoje žene, načelnik MGB-a, major Kuzmin, pošalje bračni par u izgnanstvo u industrijski grad Volsk. Primorani da žive u ruševnoj sobici nakon što su izgubili svoje privilegije, Leo i Raisa uskoro saznaju za mnoge slične slučajeve dečaka koji su preminuli nakon "nesreće" blizu železničke pruge, gotovo u istim uslovima kao i Aleksejev sin.

Oni udružuju snage sa lokalnim policijskim načelnikom, generalom Nesterovim, kako bi se tajno vratili u Moskvu i sledili trag ubice sve do naizgled mirnog i pristojnog fabričkog radnika Vladimira Maleviča.

Uloge: Tom Hardi, Džoel Kinaman, Džejson Klark, Gari Oldman, Numi Rapas, Vinsent Kasel...

Režija: Danijel Espinoza

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 08. jun 2019, 09:35) - anonymous [neregistrovani]

Knjiga-2

Knjiga je mnogo bolja, sadrzajnija, sa vise detalja.
Film je samo solidan.

(petak, 07. jun 2019, 11:07) - Milos [neregistrovani]

Dobar film

Gledao, preporucujem!

(petak, 31. maj 2019, 17:51) - anonymous [neregistrovani]

knjiga

Citao sam knjigu, odlicna je.
Nadam se da film nije odstupao od onog sto je Tom Rob Smit napisao.
Pogledacu ga obavezno.