S Tamarom u akciji

Zbog izuzetne nemaštine u kojoj su živeli, Milosava Đokića (45) je žena je napustila pre nekoliko godina. Ostao je sam da brine o troje dece - Srđanu (14), Slađani (12) i Nenadu (5) u porodičnoj kući napravljenoj od blata koja nema vodu i kupatilo.

Kuća se nalazi na samom kraju zaseoka sela Donja Trešnjevica, u blizini Topole. Iako Đokići žive praktično izopšteno u odnosu na selo, veoma vole svoju kuću i malo dvorište u kojem brinu o tri koze, nekoliko kokošaka i tri psa.

Najstariji sin, Srđan ima divne drugove koji ga često posećuju i stalno mu pomažu, uglavnom oko finansija. Otac porodice je i dalje u teškom emotivnom stanju nakon odlaska supruge i praktično deca brinu o njemu. Srđan najviše voli da kuva, Slađana brine o higijeni, pere sudove i odeću braći.

Kuća Đokića ima sprat ali ima samo 45 kvadrata. Prizemlje služi kao letnja kuhinja, a na gornjem nivou su samo dve prostorije. Ćerkica Slađana priželjkuje sopstveni, odvojen prostor od braće i tate...

Osim socijalne službe, za Milosava je tim "S Tamarom u akciji" kontaktiralo i nekoliko porodica iz sela, ali je najdirljivije pismo poslalo Srđanovo odeljenje iz škole, zajedno sa razrednom.

Uz pomoć meštana iz sela i pomoći komunalnih službi opštine Topola, Tamara je sa svojim majstorima potpuno promenila životni prostor porodice Đokić. Osim fasade, krova, uvođenja vode u kuću, pravljenja kupatila i kuhinje, arhitekta Aleksandar Popović je vodio računa i da svaki član porodice dobije svoj prostor.

Srđanovi drugovi su pokazali pravo drugarstvo i solidarnost, i svaki dan pomagali majstorima u raznim poslovima i u čišćenju dvorišta.

Opština Topola poznata je po muzejskom kompleksu Oplenac, ali se Tamara Grujić potrudila i da otkrije neke manje poznate podatke o kraljevskoj vinariji i Karađorđevom gradu.

Videćete divne prizore prirode ovog voćarskog kraja, tajne pravljenja kvalitetnog meda, upoznati livničara koji jedini pravi crkvena zvona u Srbiji, kao i veštine žena koje se bave oslikavanjem stakla i tkanina...

Nova, jedanaesta epizoda emisije "S Tamarom u akciji" je na programu u petak, 24. maja, u 21čas na Prvom programu Javnog servisa Srbije.

broj komentara 0 pošalji komentar