Kulturni dnevnik

Gost Kultrunog dnevnika je istoričar umetnosti i likovni kritičar prof. dr Ješa Denegri jedan od autora monografije "Petar Omčikus" koja je danas predstavljena u Narodnom muzeju u Beogradu.

U organizaciji Doma kulture "Gračanica" održani su Treći likovni susreti "Jesen u Prizrenu". Izložba radova nastalih prethodnih dana u manastiru Svetih Arhangela, otvorena je u Prizrenu i Gračanici.

Takođe u Gračanici, večeras je završen Sedmi međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest".

U Francuskom institutu u Beogradu, u okviru obeležavanja 100 godina od završetak Prvog svetskog rata, predstavljena je knjiga i zbornik radova pod nazivom "Spajajući Istok i Zapad - Spomenica profesora Predraga Simića".

U Galeriji "Spomen zbirka Pavle Beljanski" u Novom Sadu, otvorena je izložba Milan Konjović iz novosadskih kolekcija, priređena povodom 120 godina od rođena ovog umetnika.

Sa ovogodišnjeg Berlinskog festivala gde je imao svetsku premijeru, na beogradsku Slobodnu zonu stigao je film Tranzit, jednog od najznačajnijih savremenih nemačkih reditelja Kristijana Pecolda.

U Kući legata u Beogradu otvorena je izložba slika Nebojše Bežanića, koji gotovo tri decenije živi i radi u Parizu. Njegova dela nalaze se u mnogim privatnim i nekoliko muzejskih kolekcija u svetu i kod nas.

U Galeriji 73 u Beogradu otvorena je izložba pod nazivom "Projekat jedan na jedan: Bogdan Pavlović i Johan Wahlstrom."

U Narodnom pozorištu u Beogradu održan jednočasovni štrajk upozorenja članova sindikata Drame nacionalnog teatra.

U Francuskoj je priređena restrospektiva radova španskog slikara i vajara, nadrealiste, Huana Miroa. Predstavljena su dela iz svih faza njegovog sedam decenija dugog stvaralaštva.

Urednik Lidija Božić
Montažer Miloš Ačanski
Realizator Sanja Redžić

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]