Trag: Na Carevom putu

Pre 24 godine, tri decenije posle smrti Vlastimira Pavlovića Carevca, koji je rođen u selu Carevac kod Velikog Gradišta, ostvarila se želja Velikogradištanaca da se svom sugrađaninu i velikom čoveku dostojno oduže. Osnovali su muzički festival, takmičenje violinista "Carevčevi dani".

Radio-televizija Srbije je sačuvala od zaborava taj značajan događaj. To je bio povod da uradimo priču o Carevcu, festivalu, Velikom Gradištu i našoj narodnoj muzici.

Ko je bio prvi pobednik "Carevčevih dana", kako se prave majstorske violine i kakoje umesto ćate ili popa, Vlastimir Pavlović postao Car...

"Kad sviram violinu, kao da grlim devojku", govorio je Carevac.

Vlastimir Pavlović Carevac je obeležio jednu epohu narodnog melosa. Postavio je standarde u vrednovanju izvorne interpretacije narodne muzike. Bio je dobar pedagog i učitelj mnogih pevača i svirača. Srpska tradicionalna muzika treba da sledi put koji je Car izgradio, da ostane Na Carevom putu" zarad vremena današnjeg, kao i generacija koje dolaze, kako bismo naučili da poštujemo naše tradicionalne vrednosti.

Vlastimir Pavlović Carevac, zaljubljenik u narodnu muziku, odsvirao je "Svilen konac", sasvim dovoljno za jedan život.

Autor: Milorad Rašković

Urednik: Ljubisav Aleksić

Snimatelj: Milorad Rašković

Montaža: Milorad Rašković i Svetlana Rašković

broj komentara 0 pošalji komentar