Kulturni dnevnik

Gost Kulturnog dnevnika je arhitekta Slobodan Maldini, predstavnik alternativne arhitekture, učesnik venecijanskog i Pariskog bijenala, autor "Enciklopedije arhitekture".

U petak 13. aprila u Legatu Čolaković biće otvorena izložba "Grupa MEČ". Arhitekte iz grupe MEČ sedamdesetih godina započeli su istraživanja o novim pojavama u arhitekturi. Trideset i sedam godina od otvaranja izložbe Urbana kuća, kada je zvanično objavljena arhitektura Novog pokreta Grupe MEČ, povod je da se sagleda istorijska uloga i predstavi i afirmiše ova pojava u oblasti arhitekture i kulture uopšte.

U Domu kulture u Gračanici premijerno je izvedena  predstava "Banović Strahinja" Borislava Mihailovića Mihiza koju je u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Šabačkog pozorišta, režirao Nebojša Bradić. Prva repriza je u Domu kulture "Trepča" u Zvečanu 13. aprila, da bi se predstava potom igrala u čast nagrađenih na festivalu Pozorišno proleće u Šapcu 23. aprila. Gostovanje u Beogradu je 25. aprila u Narodnom pozorištu. Na premijeri u Gračanici bila je koleginica Olivera Milošević.

U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu premijerno je izvedena predstava "Rodoljupci" Jovana Sterije Popovića u režiji Radoja Čupića. Ova sedma postavka Sterijine komedije u Srpskom narodnom pozorištu ima elemente operete a muzika je izvođena uživo.

Muzej u Smederevu povodom svog dana dobio je novu stalnu postavku "Smederevska tvrđava - od prestonice do spomenika kulture".

Prag i srpski slikari (1989-1939) naziv je izložbe koja je otvorena u Galeriji RTS-a. Na postavci je predstavljeno 42 dela, većinom ulja i akvarela 24 autora koji su studirali na prestižnoj Akademiji likovnih umetnosti u Pragu. Izložbu prati i istpoimena monografija Nenada Ognjenovića.

U svojoj prvoj koncertnoj sezoni kamerni oprkestar Muzikon upriličio je muzičko veče sa Mocartovim delima.

Predstavljen je sadržaj 15. Nacionalne Noći muzeja koja se održava u više od četrdeset gradova širom Srbije.

Predstavljen program jedanaestog međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldoks, koji će biti otvoren 7. maja u Centru Sava premijerama dva nova domaća dokumentarna filma: "Slatko od Ništa" Borisa Mitića i "Poslednja avantura Kaktus Bate" Đorđa Markovića.

U Zagrebu i kinu Tuškanac počela je panorama Dani srpskog filma u okviru kojih će biti prikazana kultna ostvarenja Aleksandra Saše Petrovića, Živojina Pavlovića, Slobodana Šijana, Gorana Markovića ali i filmovi Miloša Radovića, Mile Turajlić i Bojana Vuletića.

U Rijeci u Art kinu od 12. do 18. aprila prikazivaće se filmovi reditelja Gorana Paskaljevića. Ovaj ciklus pruža presek Paskaljevićeve karijere.

Kanski festival predstavio je program svog 71. izdanja, koje će biti održano od 8. do 19. maja i čijim će glavnim žirijem predesdavati oskarovka Kjet Blančet.

Urednik: Vojka Pajkić Đorđević
Realizator: Maja Mandić
Montažer: Branislav Bane Popović

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]