Neka Školska bude s vama

Od 3. februara 2018. na Prvom programu RTS-a pod sloganom "Neka Školska bude s vama" - Redakcija školskog programa počela je sa emitovanjem novih 10 epizoda magazinske serije "Provetravanje" i igrano-dokumentarne serije "UPS! - U problemu sam".

Provetravanje

Postoji bezbroj knjiga sa ratnom tematikom i malo onih koje se nalaze na granici između književnosti i novinarstva. Jedna takva knjiga je Rat nema žensko lice beloruske književnice Svetlane Aleksijevič, koja je za ovo delo dobila Nobelovu nagradu za književnost 2015. godine. Zasnovan na dokumentarnoj građi koju je autorka skupljala razgovarajući sa stvarnim akterima velikih istorijskih događaja - ovaj roman baca drugačije svetlo na surova događanja u ratu. Prilog o ovoj knjizi pripremila je Jana Petrović.

Ana Jovičić u Provetravanju predstavlja Nikolu Ćirića, mladog hornistu i jedanog od najmlađih članova Beogradske filharmonije. On će govoriti o izazovima sviranja u jednom od najboljih regionalnih orkestra, školovanju van Srbije, o doprinosu društvenih mreža u popularizovanju klasične muzike, snovima i borbi da ti snovi postanu stvarnost.

O umetnosti ali na malo drugačiji način, govoriće se i u sledećem prilogu. Nevena Mihajlović je državna prvakinja Srbije u umetničkom klizanju u kategoriji mlađih juniorki za 2017. godinu i jedna od kandidatkinja za Zimske olimpijske igre 2018. O tome kako izgleda baviti se sportom za koji se smatra da je neperspektivan za našu zemlju - saznaćete iz prve ruke.

Saradnici: Kristina Filipović, Anja Conev, Sara Stanić, Ana Jovičić, Jana Petrović, Lidija Simić, Tamara Kedić, Mateja Maksimović, Bogdan Car, Stefan Jovčić, Luka Vukšić, Filip Radojević, Aleksa Petrović.

Urednik: Blaženka Bijelić
Novinar saradnik: Višnja Pečenčić
Montažer: Zorica Blagojev
Reditelj: Milica Soldatović Mikić

UPS! - U problemu sam: Bežanje u adolescenciji

Tokom adolescencije mlade osobe se navikavaju na psihičke i fizičke promene, istražuju sebe, svoje mogućnosti i granice koje im postavljaju odrasli. Nije im uvek lako da razumeju šta im se dešava, a još manje da podele svoje misli i osećanja sa okolinom. U tom traženju sebe često doživljavaju različite probleme. A kada se problemi nagomilaju adolescenti obično traže rešenje u nekoj vrsti bega.

Bežanje sa časova rasprostranjena je pojava kod tinejdžera. U ovom uzrastu, srećom, ne tako često dolazi i do bežanja od kuće, što je obično znak ozbiljnijih problema. Ali u adolescenciji se može bežati od nevolja, drugih ljudi, pa i samog sebe i na druge načine. Na koje sve načine mladi beže u adolescenciji, zašto dolazi do toga i kako im se može pomoći da se na adekvatne načine izbore sa problemima biće reči u epizodi "Bežanje u adolescenciji". Dr Olivera Aleksić-Hil izneće mišljenje stručnjaka o ovoj temi, a učenici Pete beogradske gimnazije viđenje svoje generacije.

urednik serije: Tamara Vešković
producent serije: Biljana Dautović
glume: Nina Srdić Hadži-Nešić, Ana Ninković, Nikolina Kokunešovski, Đorđe Mišina, Aleksa Jovanović, Sergej Bojović, Aleksa Petrović, Ana Škiljević, Andrea Simonović, Milena Radovančev, Nikola Bićanin, Lazar Šljukić, Luka Jovanović i Nevena Eskić
stručni konsultant: Vesna Brzev-Ćurčić
scenario: Maša Vujošević, Kristina Đuković i Tamara Vešković
direktor fotografije: Milan Stanić
snimatelj: Aleksandar Beatović
fotograf: Gordan Jović
vizuelni identitet: Marko Rajić i Maša Vujošević
snimatelj zvuka: Ljuba Jovanović
originalna muzika: Vladimir Pejković
kostimograf: Natalija Lukić
scenograf: Aleksandar Cvijanović
dizajn zvuka: Srđan Filipović
montažer: Goran Mitrović
reditelj: Maša Vujošević

broj komentara 0 pošalji komentar
Neka Školska bude s vama Neka Školska bude s vama

Autor:
RTS

Od 3. februara 2018. na Prvom programu RTS-a pod sloganom Neka školska bude s vama - Redakcija školskog programa počinje sa emitovanjem novih 10 epizoda magazinske serije Provetravanje i igrano-dokumentarne serije ''UPS! – U problemu sam''. [ detaljnije ]