Neka Školska bude s vama

Od 3. februara 2018. na Prvom programu RTS-a pod sloganom "Neka Školska bude s vama" - Redakcija školskog programa počela je sa emitovanjem novih 10 epizoda magazinske serije "Provetravanje" i igrano-dokumentarne serije "UPS! - U problemu sam".

Provetravanje

Pri izboru fakulteta i profesije kojom ćemo se baviti - često vagamo između ljubavi i praktičnosti. Mlada umetnica Mila Sretenović nije želela da bira između dve ljubavi. Zato je završila Fakultet likovnih umetnosti - odsek grafika i paralelno sa njim Filološki fakultet. Umetnost joj ipak dozvoljava da pomera razne granice. Granice očekivanog, onostranog, mitskog. Tako je nastala kolekcija radova inspirisana Tarot kartama. O tome zašto se bavi grafikom i gde nalazi inspitraciju, za Provetravanje govoriće ova mlada umetnica.

U muzičkom prilogu predstaviće se članovi benda Sprž. Sprž je pank-rok bend iz Šapca. Ako se pitate kako zvuči njihova muzika - zvuči baš kao što im i ime kaže.

U trećem prilogu emisije Provetravanje govoriće se o badmintonu, jednom od najnapornijih olimpijskih sportova. Badminton savez Srbije već godinama beleži značajne takmičarke rezultate. Seniorski, juniorski i takmičari mlađih uzrasnih kategorija osvajači su više stotina medalja na značajnim međunarodnim takmičenjima. U Provetravanju upoznajte neke od njih - Sergeja Lukića, Mariju Sudimac i Mihaila Tomića.

Saradnici: Kristina Filipović, Anja Conev, Sara Stanić, Ana Jovičić, Jana Petrović, Lidija Simić, Tamara Kedić, Mateja Maksimović, Bogdan Car, Stefan Jovčić, Luka Vukšić, Filip Radojević, Aleksa Petrović.

Urednik: Blaženka Bijelić
Novinar saradnik: Višnja Pečenčić
Montažer: Zorica Blagojev
Reditelj: Milica Soldatović Mikić

UPS! - U problemu sam: Vršnjačko nasilje

Jedan od gorućih problema odrastanja poslednjih godina je vršnjačko nasilje. Ono je uglavnom vezano za škole, ali i za sportske klubove i druge grupe u kojima se mladi okupljaju. Može biti: fizičko, psihološko, seksualno, a sve zastupljenije je i elektronsko nasilje. Mladi nasilnici vrlo često negiraju da su vršili agresiju ili veruju da je to normalno u društvu. Smatraju da je žrtva slaba i da je sama odgovorna za nasilje koje trpi. Problem produbljuje to što slično misle i oni koji su izloženi nasilju. Žrtve oklevaju da prijave nasilnike jer misle da je greška njihova. Neki se plaše osvete ili ne znaju kome bi mogli da se obrate za pomoć.

Ko trpi vršnjačko nasilje, koji su njegovi uzroci, koja je uloga društva i odraslih u njegovom nastanku i kako se može rešiti ovaj problem, saznajte od dr Olivera Vidojevića. U emisiji "Vršnjačko nasilje" čućete i koje su sve oblike nasilja među svojom generacijom primetili učenici Pete beogradske gimnazije.

urednik serije: Tamara Vešković
producent serije: Biljana Dautović
glume: Nina Srdić Hadži-Nešić, Ana Ninković, Nikolina Kokunešovski, Đorđe Mišina, Aleksa Jovanović, Sergej Bojović, Aleksa Petrović, Ana Škiljević, Andrea Simonović, Milena Radovančev, Nikola Bićanin, Lazar Šljukić, Luka Jovanović i Nevena Eskić
stručni konsultant: Vesna Brzev-Ćurčić
scenario: Maša Vujošević, Kristina Đuković i Tamara Vešković
direktor fotografije: Milan Stanić
snimatelj: Aleksandar Beatović
fotograf: Gordan Jović
vizuelni identitet: Marko Rajić i Maša Vujošević
snimatelj zvuka: Ljuba Jovanović
originalna muzika: Vladimir Pejković
kostimograf: Natalija Lukić
scenograf: Aleksandar Cvijanović
dizajn zvuka: Srđan Filipović
montažer: Goran Mitrović
reditelj: Maša Vujošević

broj komentara 0 pošalji komentar
Neka Školska bude s vama Neka Školska bude s vama

Autor:
RTS

Od 3. februara 2018. na Prvom programu RTS-a pod sloganom Neka školska bude s vama - Redakcija školskog programa počinje sa emitovanjem novih 10 epizoda magazinske serije Provetravanje i igrano-dokumentarne serije ''UPS! – U problemu sam''. [ detaljnije ]