Prokupački Muhamed Ali

Za Bratislava Ristića popularnog Ćureta, čuveni trener još čuvenijeg boksera Muhameda Alija, Anđelo Dandi, izjavio je da bi za samo šest meseci od prokupačkog boksera napravio vrhunskog profesionalca u pero kategoriji.

Kao i Muhamed Ali, Ristić je praktikovao netipičan način borbe sa spuštenim gardom i brzim kretanjem po ringu. Zbog toga ga je i Anđelo Dandi primetio na jednom svetskom prvenstvu u boksu.

Karijera Bratislava Ristića trajala je punih dvadeset godina, od 536 mečeva imao je 501 pobedu, 27 izgubljenih i osam nerešenih borbi. Na evropskim i svetskim šampionatima osvojio je dve srebrne medalje, izgubio u finalu od kubanskih boksera, koji su uz Jugoslovene i Ruse tada bili svetska sila.

Ristić je samo jedan od šampiona zbog koga je Prokuplje dobilo epitet grad boksa. Za samo dvadeset godina dao je čak pedeset jednog šampiona. I danas, trideset godina kasnije, ovde, u gradu od jedva dvadeset sedam hiljada duša, teško je preći ulicu, a da ne sretneš nekog borca iz te zlatne generacije.

Prokuplje je jedini grad koji je imao čak tri standardna reprezentativca, Fazliju Šaćirovića, Bratislava Ristića i Džafera Ališanovića.

Zašto o se o prokupačkim bokserima ne zna mnogo. Da li je Ćure zbog boemskog života propustio šansu da bude Muhamed Ali u pero kategoriji? Da li je priča o prokupačkim bokserima dobra i za film?

Urednik: Gorislav Papić
Autor emisije: Dalibor Žarić

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 15. feb 2018, 07:39)
oliver [neregistrovani]

boks

Jedan od najboljih mečeva koje sam gledao je Bratislav Ristić - Ace Rusevski.Mislim da je bilo finale beogradskog pobednika (zlatne rukavice).

Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]