Kulturni dnevnik

Gost Kulturnog dnevnika je Dejvid Noris profesor na Katedri za slavistiku Univerziteta u Notingemu, autor knjiga "Balkanski mit-pitanja identiteta", "Beograd" i "Duhovi kruže Srbijom".

U Muzeju primenjene umetnosti otvorena je izložba bračno-umetničkog para iz Rijeke, scenografa Doriana Sokolića i kostimografkinje Ružice Nenadović-Sokolić. Postavka "Iza portala" predstavlja više od 50 godina plodnog stvaralaštva riječkih umetnika, koji su  saradnju na scenografiji i kostimima pozorišnih predstava počeli još u studenskim danima na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu.

U okviru redovne prakse, podrške mladima, Galerija Haos predstavila je jedan zanimljiv postupak i pristup crtežu koji praktikuje umetnik mlađe generacije Aleksandar V. Branković.

U Narodnom pozorištu u Beogradu gostovalo je Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada sa autorskim projektom Andraša Urbana "Čas anatomije" koji je nastao po istpoimenom čuvenom delu Danila Kiša.

U Skupštini grada održan je koncert pijaniste Ivana Bašića, dobitnika nagrade "Nevena Popović" koju dodeljuje Fakultet muzičke umetnosti.

Rod Stjuart svakako je jedan od najvećih šoumena i autora u istoriji popularne muzike, a na koncertima priređuje nezaboravnu zabavu. Da li je tako bilo i na koncertu održanom u Zagrebu reč kritike ima rok kritičar Ivan Ivačković.

U Londonu je izložen portret nigerijske princeze koji je pre 40 godina nestao sa izložbe u Lagosu, a nedavno je pronađen u jednom londonskom stanu. To otkriće je izazvalo izuzetno interesovanje jer je reč o remek delu jednog od najznačajnijih slikara Nigerije - začetniku savremenog slikarstva u Africi. Slika će biti na aukciji organizovanoj na liniji Lagos - London početkom marta.

Urednik: Vojka Pajkić Đorđević
Realizator: Maja Mandić
Montažer: Miloš Aćanski
broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]