Kulturni dnevnik

U današnjem izdanju Kulturnog dnevnika govorimo o pozorišnom i filmskom opusu velikog glumca Nebojše Glogovca, koji je danas napustio pozorišnu i životnu scenu.

Nebojša Glogovac je bio ne samo vodeći glumac svoje generacije, nego i jedan od najvećih u povesti srpskog glumišta, igrajući s podjednakim uspehom veliki klasični repertoar i savremene, generacijske uloge u predstavama i filmovima koji su snažno obeležili svoje vreme.

Na Maloj sceni Madlenijanuma premijerno je izvedena predstava "Mitrovdan" autora i reditelja Bratislava Petkovića o poslednjem susretu dva izuzetna srpska duhovnika, patrijarha Gavrila Dožića i vladike Nikolaja Velimirovića na Mitrovdan 1946. godine, u vili Vilhelma Krauta, Nemca, bivšeg logorskog kuvara, a po izlasku iz logora Dahau.

U Galeriji ULUS otvorena je izložba akademskog slikara Mladena Đurovića pod nazivom "Mimikrija".

Izložba originalnih ilustracija iz knjige "Frida Kalo. Jedna biografija" Marije Hese, otvorena je i Institutu Servantes. Reč je o izvanrednim crtežima Marije Hese u tehnici gvaš, tuš i akvarel na grafičkom papiru, koji predstavljaju slike Fride Kalo i ilustruju neke trenutke iz njene biografije.

Tradicionalni "Orijentalni dani mode" održani su protekle nedelje u Parizu. Među kreatorima i manekenkama iz brojnih zemlja bili su i naši predstavnici.

Na svečanosti povodom obeležavanja 60 godina Radio Beograda 2 nagrada "Nikola Milošević" koju ovaj program dodeljuje za najbolju knjigu iz oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije, uručena je ovogodišnjoj dobitnici, Zoji Bojić, koja je gošća Kulturnog dnvenika večeras. Nagrada joj je dodeljena za delo "Antički istoriografi umetnosti i Kalistrat o skulpturi" .

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija. Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik: Marija Miljević Rajšić
Montažer: Bane Popović
Realizator: Vlada Đurđić

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]