Prvi Nemanjići - Putevi srednjeg veka

"Prvi Nemanjići Putevi srednjeg veka" je dokumentarni serijal Redakcije za kulturu i umetnost, Kulturno-umetničkog programa, posvećen stvaranju prve srpske srednjovekovne države u Starom Rasu, u vreme vladavine Stefana Nemanje i njegovih potomaka.

Serijal posvećujemo Starom Rasu, stolnom mestu Srbije, vladavini srpskih velikih župana, velikom županu Stefanu Nemanji i njegovim sinovima: Vukanu, Stefanu i Rastku (Svetom Savi), zatim unucima Radoslavu, Vladislavu i Urošu I, zaključno sa vladavinom kralja Dragutina. Na Deževskom saboru u Rasu 1282. godine Dragutin predaje presto svom bratu Milutinu koji prestonicu iz Rasa seli na Kosovo. Time se i završava vladavina prvih Nemanjića u Rasu.

Serijal "Putevi srednjeg veka" pokušava da odgonetne prošlost i otrgne od zaborava Nemanjiće koji su, i pored čestih vojevanja sa velikim silama kakve su bile Vizantija, Bugarska i Ugarska, uspeli da formiraju prvu srpsku srednjovekovnu državu u Starom Rasu.

Dokumentarni deo serijala sniman je na različitim lokacijama: na tvrđavama Rasu i Jeleču, na Pešterskoj visoravni, u pećinskom manastiru ispod tvrđave Ras, u Deževskoj dolini, u manastirima: Sopoćani, Đurđevi stupovi, Studenica, Žiča, Mileševa, Gradac, u Narodnom muzeju u Novom Pazaru.

Igrane scene za ilustraciju priče snimane su na Beogradskoj tvrđavi, u Lipovičkoj šumi i Studiju RTS. Serijal sadrži ekskluzivne snimke utvrđenja na Rasu i Jeleču koje smo zabeležili dronom i kamerom. Narator serijala i autor stručnog teksta: dr Marko Popović, naučni savetnik Arheološkog instituta u Beogradu. Učesnice u serijalu: prof. dr Smilja Marjanović Dušanić, istoričar i dr Danica Popović, istoričar umetnosti. Tekstove iz Žitija Svetih interpretira glumac Nebojša Dugalić.

Glavni i odgovorni urednik KUP-a: Nebojša Bradić
Urednik serije: Svetlana Ilić
Izvršni producent serije: Svetlana Bandić
Dramaturška obrada stručnog teksta: Dunja Petrović
Dramatizacija igranih scena: Ivana Stivens
Majstori zvuka: Branko Stojanović i Srđan Bajski
Dizajner zvuka: Marko Vučković
Muzički urednik: Vladana Marković
Dron operateri: Dobrivoje Kaitović i Miroslav Kondić
Direktor fotografije: Petar Vujanić
Montažer: Miroslav Nikolov
Pomoćnik reditelja: Radoslav Herceg
Reditelj: Ivana Stivens

broj komentara 0 pošalji komentar