Kulturni dnevnik specijal

Godine koja je za nama, filmski svet se neće sećati sa entuzijazmom. Zato u prvom Kulturnom dnevniku u 2018. specijalu posvećenom sedmoj umetnosti, gledamo u budućnost.

Malo koja se televizija u regionu, kroz igrani serijski program susrela sa 12. vekom, gde rekonstrukcija istorijskih događaja zavisi od razlitčitih izvora, pri čemu od objekata, kostima i rekvizite nije sačuvano ništa autentično. Primer je istorijska saga Nemanjići rađanje kraljevine, čiju smo prvu epizodu pogledali za Novu godinu. U ulozi Stefana Prvovenčanog je Vojin Ćetković koji je gost Kulturnog dnevnika.

Holivud dobija konkurenciju u šta će nas uveriti prva premijera u srpskim bioskopima, epski spektakl Legenda o Kolovratu koji se smatra najvećim produkcionim projektom u ruskoj kinematografiji.

Glavni glumac Ilja Malekov tim povodom, stigao je u Beograd.

Posle duge pauze, bićemo prisutni u takmičarskom programu prestižnog Berlinala. Naš glumac Milan Marić tumači naslovnu ulogu u Rusko-poljsko-srpskoj koprodukciji Dovlatov.

Kada je reč o srpskoj produkciji, filmsku 2018. otvaraju Patuljci sa naslovnih strana. Komediju o surovoj stvarnosti modernog života uz rijaliti programe režirao je Milorad Milinković, a glavnu ulogu tumači Gordan Kičić.

U sličnom tonu oslikavanja svakodnevnice koja je pod udarom raznolikih formi rijaliti stila života, reditelj Stevan Filipović snima film Pored nas. Ambicije u oblasti televizijskih serija u 2018. još su odvažnije, a sve to radi probijanja istih ili sličnih proizvoda i stvaranja dovoljno buke koja će privući, a potom i zadržati gledaoce. O tome iz ugla Seline Lovren Aksentić.

Domete srpskog filma u godini za nama analizira Ivan Velisavljević.

Urednik: Sandra Perović
Realizator: Sanja Redžić

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]