Kulturni dnevnik

"Postmodernistička kombinacija žanrova". Tako je Dragan Bjelogrlić, autor i glavni glumac serije Senke nad Balkanom, koja stiže za nekoliko dana na program RTS-a, nazvao ovu kombinaciju trilera i drame, punu fiktivnih i istorijskih elemenata. Prve dve epizode serije promovisane su danas u Jugoslovenskoj kinoteci.

Povodom stogodišnjice rođenja maestra Branka Markovića održan je prigodan program u Etnografskom muzeju, koji je čuvar legata ovog značajnog umetnika. Malo slobode u ludovanju, kao da je začin koji fali savremenom čoveku. I upravo na tom talasu gradi svoju priču Džef Dajer, engleski pisac, član Kraljevskog književnog društva i Američke akademije umetnosti i nauke, u svom romanu poigravajućeg naslova Džef u Veneciji, smrt u Benaresu, koji predstavljamo u emsiji. Grejs Džons - Bladlajt i Bami naziv je novog dokumentarca posvećenog oštrom, blistavom i beskompromisnom svetu Grejs Džons. Novela američkog fizičara i pisca Alena Lajtmena Ajnštajnovi snovi, objavljena je 1993. godine i prevedena na više od 40 jezika. O predstavi Ajnštajnovi snovi, koju je na scenu Jugoslovenskog dramskog pozorišta postavio Slobodan Unkovski, govori Ana Tasić, pozorišna kritičarka. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu 21. oktobra LP duo će izvesti istorijski koncert koji povezuje muziku, naučnu tehnologiju i kvantnu fiziku. Dva hibridna klavira, koje je osmislio tim inženjera iz Srbije omogućiće pijanistima da izvedu kvantnu muziku. Tim povodom u gostima su nam Sonja Lončar i Andrija Pavlović - LP duo.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija... Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednica: Selina Lovren Aksentić
Realizator: Sanja Redžić
Montaža: Jovana Filipović

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]