Kvadratura kruga: Gospođinci

750 hektara zemlje obrađuje Lazar Krstić iz Gospođinaca, koji srpskom i evropskom tržištu godišnje isporuči oko milion kilograma raznog povrća.

U proizvodnju povrća uključena je cela porodica Đukić, koja ima 170 hektara zemlje u vlasništvu, dok 580 hektara uzima pod zakup. Porodica Đukić važi za najvećeg proizvođača kornišona i crnog luka u Srbiji.

Crni luk seju na površini od 120 hektara,a imaju veće prinose po hektaru čak i od Holanđana koji su u tome decenijama bili bez premca u Evropi. Đukići sa jednog hektara uberu oko 80.000 kilograma crnog luka.

Porodica Đukić zapošljava oko 400 radnika, što sezonski, što za stalno, a u povrtarstvu traju preko tri i po decenije.

Tek poslednjih desetak godina imaju podršku države, a do tada su sve stvarali sami, uz velika odricanja i danonoćni rad.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 08. okt 2017, 13:09)
Davorka [neregistrovani]

Budimirka

Mene je dirnuo prilog o Budimirki Mladenovic. Njena požrtvovanost poslu je zaista nemerljiva i svakako retka. Vitalna je i sposobna još uvek i svaka čast joj na tome.
Tužna činjenica je da to njeni poslodavci nisu prepoznali. Sramota je kako je dobila malu penziju, nije u redu sto je radila dve smene godinama, čak da je ona insistirala na tome (sto ne verujem da je slučaj) nije se smelo dozvoliti tako nešto. Lepo je da mi sada pričamo o njenim sposobnostima i sto je vidimo u tim godinama i dalje na radnom mestu ali je zapravo jako tužno.
Hvala Branku na ovakvim prilozima, natera nas da se dobro zamislimo i razmislimo.

(subota, 07. okt 2017, 14:06)
anonymous [neregistrovani]

Bravo Branko

Jedva cekam novu emisiju neprikosnovenog Branka Stankovica, a posebno me raduju emisije o poljoprivredi jer je to proslost, sansa i buducnost Srbije i njene ekonomije.