Katalonija, više od referenduma

Od odnosa Madrida prema najbogatijoj pokrajini zavisi sudbina cele Španije jednako kao što od odnosa Evrope prema Kataloniji zavisi i sudbina Evropske unije.

Za Barselonu se, kaže da je više od kluba zbog svega što Katalonija znači. Za Katalonce u Madridu kažu da su bolesni od prošlosti. A sadašnjost u Španiji, posebno u njenom najbogatijem, severnistočnom delu je takva da se ovakva napetost ne pamti u poslednjih nekoliko decenija.

Posle ipak, uprkos neredima i zapleni biračkog materijala održanog referenduma šta dalje? Ko je odgovoran za stotine ljudi koji su povređeni: brutalna španska policija ili neodgovorni katalonski separatisti?

Kako će se ponašati Evropa? Da li je licemeran stav Evropske komisije da ono što je vredelo za Kosovo ne vredi za Kataloniju? Da li će Katalonija naposletku proglasiti nezavisnost i šta ako se to desi?

Da li od odnosa vlade u Madridu prema Kataloniji zavisi i sudbina Španije?

Da li je kasno za kompromis?

Miša Đurković, naučni saradnik Instituta za evropske studije, direktor ovog instituta, filozof po obrazovanju

Dejan Tiago Stanković, pisac, prevodilac Andrića i Crnjanskog na portugalski, Saramaga na srpski.

Iz Barselone se uključuje Vladimir Banić, iz Benidorma, iz Valensijane Branislav Đorđević.

Autor emisije: Gorislav Papić

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Jelena Obućina, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]