Irski i srpski srednji vek

Hrabro srce u Irskoj, Nemanjići u Srbiji

Ljudi koji su snimali film Hrabro srce, želeli su da u zamku Trim na istoku Irske, snime veoma uzbudljivu opsadu Jorka. Bio je to jedan od brojnih zamkova za producente ovog filma, ali za Trim to je bila prekretnica. Postao je svteski poznat među turistima.

Irska ima veoma bogato kulturno nasleđe, skoro svaki grad ima neku srednjovekovnu građevinu. U nekima se održavaju naučne konferencije, školski časovi, izložbe, snimaju filmovi. O nacionalnim spomenicima brine državna agencija koja na nivou cele zemlje upravlja kulturnim nasleđem, odnosno svim spomenicima.

Kad je reč o Srbiji, ne postoji centralna institucija koja upravlja kulturnim nasleđem. Merama zaštite spomenika bave se zavodi za zaštitu spomenika, a na lokalnim samoupravama je da neku tvrđavu ožive. U praksi, nema novca, pa o brojnim srednjovekovnim tvrđavama ne brine niko.

Da li je doživljaj srpskog srednjeg veka zanimljiv turistima, mogu li srpske tvrđave da se koriste kao mesto gde se održavaju školski časovi, naučni skupovi, mesta gde se snimaju filmovi. Ukratko, kako oživeti srpske tvrđave.

Autor emisije Stevan Kostić, a snimatelj Aleksandar Agbaba.

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]