Sutjeska

Jugoslovenski ratni film iz 1973. godine u režiji Stipe Delića, snimljen povodom tridesetogodišnjice bitke na Sutjesci. Važi za jedno od najskupljih ostvarenja u istoriji kinematografije SFR Jugoslavije.

Rekonstrukcija jedne od najmučnijih vojnih operacija koje su se dogodile na teritoriji bivše Jugoslavije, u kojoj je poginulo više od sedam hiljada boraca, i sa jedne i sa druge strane (među poginulima je bio i narodni heroj Sava Kovačević). Na Prvom programu Javnog servisa biće prikazana remasterizovana verzija.

Film je poznat i po tome što je Josip Broz Tito aktivno učestvovao u njegovom snimanju, insistirajući da njegov lik tumači poznati britanski glumac Ričard Barton.

U glavnim ulogama: Ričard Barton, Ljuba Tadić, Velimir Bata Živojinović, Boris Dvornik, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić...

Režija: Stipe Delić

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 09. sep 2017, 11:09) - anonymous [neregistrovani]

Eh, kada se setim, i gledam kako je legendarni Ljubisa igrao "Moravac", uz harmoniku i frulu, u filmu....

......"Bitka na Neretvi"! Onako naocit, visok lep, sharmantan, sa zaraznim - osmehom! Mozda najjaca scena u ratnom spektaklu!? Legeno - hvala ti za sve i pocivaj u - miru!

(subota, 09. sep 2017, 10:38) - anonymous [neregistrovani]

Doživotna inspiracija

"Sve dok se na Ljubinom Grobu čuju pucnji naših pušaka, Nijemci neće proći. A kada toga ne bude, znajte da tamo više nema živih partizana proletera." - Raport crnogorske brigade Vrhovnom Štabu.