Kulturni dnevnik

Od 10. do 27. avgusta u Požegi, Čačku, Užicu i Ivanjici biće održan 12. Međunarodni studenski filmski kamp Interakcija. Gost Kulturnog dnevnika je osnivač popularne Interakcije, profesor filmske i televizijske režije Dejan Petrović.

U Biblioteci grada Beograda predstavljen je prevod na engleski jezik romana "Mrena" Milice Mičić Dimovske koji je objavila izdavačka kuća Parnilis Media. Od kada je objavljen kod nas 2002. godine roman "Mrena" podelio je književnu javnost i izazvao burne reakcije.

U Galeriji Beograd na Kosančićevom vencu otvorena je izložba "Poetika gomile", koja je doktorski umetnički projekat Stevana Kitića. U pitanju je prostorna instalacija skulptura u drvetu.

Ližija Fagundes Teles druga je žena koja je postala članica Brazilske književne akademije. Piše priče, romane, pesme, dobitnica je brojnih priznanja, a Brazilska književna akademija prošle godine nominovala je za Nobelovu nagradu za književnost. Njen roman "Devojke iz Sao Paula" spada u najvažnije brazilske romane XX veka.

U Kulturnom dnevniku priča o majci i sinu iz Berlina koji su 19. jula biciklima krenuli iz Pasaula niz Dunav ka Srbiji do Novog Sada, kako bi skrenuli pažnju i prikupili sredstva za objavljivanje knjige "Pod istim krovom" sirijskog studenta matematike i informatike Amira Baitara i novinara "Die Zeit" Neninga Zusebaha. Knjiga predstavlja svojevrsni dnevnik u kome je zabeležen šestomesečni integracioni eksperiment pod istim krovom.

U rubrici Reč kritike Ana Tasić govori o početku letnjih pozorišnih festivala u Crnoj Gori koji su svakako obeležile dve premijere: "Gorska drama" na festivalu Purgatorije u Tivtu i "Orkanski visovi" na Barskom ljetopisu.

Umetnica Marina Abramović u Budvi je predstavila svoju knjigu memoara "Hod kroz zidove", u kojoj opisuje život od detinjstva, razna iskušenja i snagu koju je godinama sticala da afirmiše umetnost performansa.

Urednik: Vojka Pajkić Đorđević
Realizator: Vladimir Đurđić

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]