Tragom Karađorđa: Odlazak u legendu

Petnaesta epizoda "Odlazak u legendu" dokumentarno-igrane serije "Tragom Karađorđa" Obrazovno-naučnog programa RTS-a posvećena je tragičnom kraju vožda Karađorđa, sudbini njegovih posmrtnih ostataka, umetničkim delima i spomeničkom nasleđu o ovom srpskom velikanu.

Karađorđa u Radovanjskom lugu na trgu Dragića Vojkića na dan Svetog Arhangela Gavrila 13. jula 1817. god, po starom kalendaru, ubijaju njegovi kumovi knjaz Miloš i vojvoda Vujica Vulićević, a rukom Nikole Novakovića iz Levča.

Karađorđeva glava je odneta na uvid Marašli ali paši u Beograd, a potom istaknuta pred Stambol kapijom i pogrebena kod Saborne crkve u Beogradu, a telo je bilo sahranjeno u Rodovanjskom lugu.

Posle dve godine, 1819. po nalogu knjeginje Ljubice telo je preneto u njegovu zadužbinu crkvu Presvete Bogorodice u Topoli, a glava 1837. preneta takođe u istu crkvu, ali u grob njegove kćeri Poleksije.

Tek 9. septembra 1930. godine glava i telo vožda Karađorđa spojeni su u grobnici crkve Svetog Đorđa na Oplencu u Topoli zadužbini kralja Petra I i sina mu Aleksandra Karađorđevića.

U znak pokajanja Vujica Vulićević podiže crkvu Pokajnicu kod Velike Plane, a knjaz Miloš crkvu Svetog Arhangela Gavrila u Vrbici (danas Aranđelovac).

Reditelj: Miroslav Živanović
Urednik: Mr Velibor Lazarević
Scenarista i pripovedač: Mile Nedeljković

 

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 25. jul 2017, 12:37)
Sofija [neregistrovani]

Karađorđe

Serija je odlično urađena.Sve čestitke RTS-u.Karađorđe je bio izuzetan čovek u svakom pogledu!

(ponedeljak, 24. jul 2017, 16:03)
Dejan Petrovic [neregistrovani]

Odlicna serija

Svakodnevno pratili, cela porodica. Da, istorija se zaboravlja, a istorija se ponavlja. Izuzetna hrabrost je slavila Karadjordjeve junake. On sam je bio jedinstven vozd: veliki strateg, borac, politicar. Neverovatan je bio njegov angazman u oslobadjanju Srbije od 1804. Jahao je s kraja na kraj zemlje, da u svakoj bici pomogne, nije oklevao, hvatao se u kostac s nadmocnijom neprijateljskom vojskom. Munjevito procenjivao situaciju i stvarao strategiju. I dugo svuda pobedjivao. Nazalost, svetske i evropske prilike mu nisu isle na ruku. Kao i mnogo puta ranije i kasnije. A koliko je nasih vozdova moralo da padne od izdajnicke ruke?