Kulturni dnevnik

Gost Kulturnog dnevnika je reditelj Andraš Urban, povodom premijere predstave "Sumnjivo lice" koju po Nušućevoj komediji režira u Narodnom pozorištu, na sceni "Raša Plaović".

Izložba "Herbarijum kurioziteta", likovnog umetnika i arheologa Aleksandra Palavestre otvorena je u galeriji Grafički kolektiv. Na izložbi je zbirka crteža neobičnih, hibridnih, nadrealnih i retkih biljnih i životinjskih primeraka.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu je gostovala Drama Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane sa predstavom "Faust" Volfganga Getea. To je poslednje ostvarenje koje je režirao prerano preminuli reditelj Tomaž Pandur.

Izložbeni program Kulturnog centra "Grad" nastavlja se dokumentarno-umetničkom izložbom austrijskog kustosa, multimedijalnog umetnika i režisera Bernharda Hetcenauera pod nazivom "Lica Atine". To je video instalacija koja se bavi posledicama ekonomske krize koja je pogodila Grčku u protekloj deceniji, fokusirajući se na zdravstvo i socijalno osiguranje.

U saradnji sa Kulturnim centrom Beograda "Koncerti u Galeriji" ove godine gostuju u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu. U okviru tog programa je klavirski duo Snežana Nikolajević i Vesna Kršić izveo koncert inspirisam igrama koje su pisali kompozitori iz različitih zemalja.

Njujorški Muzej Umetnosti Metrpoliten nastoji da raznoraznim programima potvrdi da je opravdano jedan od najposećenijih muzeja u svetu. Petak je dan posvećen je islamskoj umetnosti, ulaz je besplatan. Time kulturni radnici nastoje da se izbore sa negativnom konotacijom prema islamskoj umetnosti koja je već duže vreme zbog aktuelne politike vlade SAD marginalizovana.

Urednik: Olivera Milošević
Montaža: Tijana Todorović
Realizator: Marija Sredojević

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]