SAT: Koliko lažu brzinomeri u automobilima

Emisija SAT nastavlja temu u kojoj se bavi tačnošću uređaja za merenje brzine. Ovoga puta pažnja je usmerena na brzinomere u automobilima. Saznaćete da li i koliko mogu da pogreše i kako to može da utiče na vožnju.

Pored bleštavih premijera i noviteta, beogradski salon automobila bio je mesto gde su se održali i brojni seminari i predavanja o trendovima i novim tehnologijama u auto-industriji. Gledaoci će čuti utiske uvoznika i predstavnika sajma o samom događaju koji se danas završava, a biće reči i o osobama sa invaliditetom i specijalnim komandama koje im omogućuju bezbedno učestvovanje u saobraćaju.

Videće i neka neobična vozila koja smo takođe pronašli na sajmu, a za njih se može reći da su prave male kuće na točkovima. Naravno, biće prikazani i brojni serijski modeli poput nove Opelove "insignije", električnog "smarta" i novog hjundaija "i30".

Ekipa emisije SAT bila je u servisu gde su detaljno saznali kako se repariraju dizne i pumpe na dizel-motorima.

Saznaćete i ko sve može da se prijavi i dobije besplatne vaučere za odmor u Srbiji, koje subvencioniše država.

U rubrici Predstavljamo ekskluzivno pokazuju novu alfu "stelvio".

Repriza emisije SAT je nedeljom na Drugom programu u 00.30 časova, a urednik i voditelj je Mirko Alvirović.

broj komentara 7 pošalji komentar
(nedelja, 09. apr 2017, 17:53)
anonymous [neregistrovani]

Pravila saobracaja

Predlog ekipi SAT-a da podsecaju vozace na pravila saobracaja. Mnogi su dosta zaboravili. Na upaljenom semaforu, postuju saobracajni znak. Prilikom preticanja na otvorenom putu ne ukljucuju pokazivac pravca (najvise oni koji imaju skup noviji automobil)... da ne nabrajam... a tek kruzni tok i pravila u njemu. Zaista ili ne znaju ili su zaboravili.

(petak, 07. apr 2017, 13:31)
Profesionalni vozac [neregistrovani]

KOD 95

Veliki pozdrav za celu ekipu emisije SAT.Zeleo bih ako je to moguce da u nekoj od narednih epizoda govorite na temu licenci za profesionalne vozace kamiona i autobusa,konkretno kada ce u Srbiji trebati kod 95 kao u zemljama EU.

(utorak, 04. apr 2017, 22:50)
Nelebgd [neregistrovani]

Patrola do Beča

Mogli ste neku patrolu do Beča sad pred Vaskrs.....ili bar do Budima

(utorak, 04. apr 2017, 19:23)
Mila Aleksic [neregistrovani]

Patrola

Kad ce neka patrola letnja? Ako moze do Zakintosa mesto Laganas.

(ponedeljak, 03. apr 2017, 03:12)
anonymous [neregistrovani]

Преговори, да али...

Поштовани господине Алвировићу,

Високо ценим Ваш такт и Ваше преговарачке способности. Неколико пута сте нам на тај начин помогли да нас не очерупају баш до голе коже. У случају полицијских уређаја за мерење брзине, пак, преговоре (са полицајцем који нас је зауставио због "прекорачења брзине" у границама грешке инструмента) треба водити само у смислу тога да схвати да његов инструмент није апсолутно тачан и да мора да узме у обзир његово техничко ограничење. То техничко ограничење зове се "толеранција", али то није нека толеранција (из свакодневног говора) коју полицајац може али и не мора да нам укаже. То је техничка и законска чињеница коју он МОРА да узме у обзир. Ако то не може или не жели да схвати, не треба много с њиме дискутовати. "Прекорачење брзине" у границама грешке инструмента (ако се не варам, 3 км/ч до 100 км/ч, 3% преко те брзине за стационарне и 5 км/ч, односно ?% за мобилне) мора да "падне" на суду. Јесте да је то мало компликованије али морају се добити натраг сви трошкови проистекли из поступка. Ако би се још и полицајци ударили по џепу због злоупотребе овлашћења, брзо би се охладили и научили како се користе кинемометри, тј. радарски и ласерски мерачи брзине.

Да возачи не би морали да се појединачно рву са системом, можда бисте Ви могли да укажете властима на проблем, да едукују своје полицајце, те да се проблем реши једном за свагда. Не апелујући на њихово добро срце и добру вољу, него голим чињеницама.

Унапред хвала и срдачан поздрав.

(nedelja, 02. apr 2017, 14:16)
anonymous [neregistrovani]

Ziveli

Ma ja prosto obozavam vas emisiju!
Da nam trajete jos 100 godina.....

(nedelja, 02. apr 2017, 13:57)
anonymous [neregistrovani]

Greska radara

Prijatelju koji zivi u Bugarskoj je pre nekoliko godina stigla kazna za prekoracenje brzine. Na snimku je bilo prekoracenje 11km/h, a kaznjen je za prekoracenje od 8km/h, jer se izmerena brzina umanjuje za 3 km/h zbog moguce greske radara.
Ako se i u Srbiji usvoji da je greska radara 3 km/h, to ne bi imalo uticaja samo na prekoracanje ogranicenja. Onda bi verovatno negde 30% kazni preslo u kategoriju nize.

SAT SAT

Autor:
Mirko Alvirović

Svi koji traže aktuelnu i, pre svega, korisnu informaciju iz oblasti saobraćaja, automobilizma i turizma već punih 26 godina okupljeni su oko emisije SAT, emisije i za vozače i za pešake. [ detaljnije ]