Sjećaš li se mene u ropstvu

Ispovesti silovanih žena u ratu u BIH: da li je 20 godina bilo dovoljno da se makar o traumama rata može normalno razgovarati?

Dve decenije posle rata u BiH, prvi put javnost je mogla da vidi kroz kakve strahote su prošle žene Republike Srpske koje su bile u zaroljebništvu u logorima. Njihova potresna svedočenja objedinjena su u knjizi Naša ispovijest, koja je objavljenja krajem prošle godine. Za Oko magazin su govorile silovane žene iz Zvornika, Bratunca, Broda... Videli smo kako žive i čuli kako su se prema njima neprijatelji ponašali za vreme rata, a kako prijatelji posle rata. Milosti prema njima nije imala ni država.

Federacija BiH bar na papiru imala je više empatije prema silovanim ženama u ratu. U ovom entitetu žrtve silovanja dobile su specijalni status, samo nekoliko godina nakon 1993. od kada se seksualno nasilje smatra ratnim zločinom po međunarodnom pravu. Posetili smo ih u Sarajevu i Zenici; podelile su sa nama kroz šta su prošle za vreme rata i kako su uspele da se izbore za status civilnih žrtava rata "iako nemaju teška fizička oštećenja koja bi dokazala da su u ratu preživele torturu".

Ipak, taj zakon ne važi za sve žene koje su silovane u BiH, iako su žene svih nacionalnosti preživele jezive stvari. Zajedničko im je što su nakon rata živele na ivici egzistencije i ludila, zajednička im je i patnja, ali im je danas različit status. Šta ih spaja, a šta razdvaja, koliko su im pomogle nevladine organizacije, kako se na dnevno-političkom nivou manipuliše njihovim iskustvima, a kako filmovima?

Autor emisije Ana Manojlović, urednik Gorislav Papić

 

 

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]