Ekskluzivno: Čovek za sva vremena - Šimon Peres

Šimon Peres ima 93 godine. Ovih dana vest da je u komi odjeknula širom sveta.

Sećam se da je razgovor sa Peresom bio moj najteži intervju do sada jer sam ga žarko želela, a onda sela kao đak preko puta čoveka čija je politička karijera duga 68 godina. Dva puta je bio premijer Izraela i ministar u 12 vlada svoje zemlje.

Sada sam na intervju došla kao novinar ali sam želela i da nešto naučim o dugovečnosti i mudrosti. I danas sam svesna i znam da je intervju dobijen upornošću, velikom željom i dobrim dugogodišnjim kontaktima sa ljudima koji se bave svetskom politikom i strategijom, a to su Peresovi prijatelji iz detinjstva. Njih nije mogao da odbije.

Pamtim njegove rečenice. "Ni jedna zemlja ne može zaustaviti istorijski tok. Dok tragam za mirom u nama i sa našim susedima, svet se potpuno menja. Današnji problem za Vas i nas je kako da usvojimo taj novi svet. Svet potpuno nov."

Govorio je jasno i mudro i objašnjavao mi da ako čovek savlada u životu svoju majku da je onda savladao čitav svet. Ta rečenica mi i danas zvoni u ušima.

Ja sa Peresom nisam radila intervju. Sa njim sam imala tu čast da razgovaram, a taj razgovor je zanimljiv i gledaocima.

"Slušam dosta i čitam", govori mi Peres, "posmatram ljude i pokušavam da razmišljam unapred".
"U sledećih deset godina najveća otkrića biće vezana za ljudski mozak, to je najprecizniji instrument koji postoji na svetu", kaže on.

Razmišljam kako da sačuvam mozak od spoljnih štetnih uticaja. Kako da zadržim dobro rasuđivanje i kako da ostanem ono što sam u biti.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 24. sep 2016, 00:17) - anonymous [neregistrovani]

Legenda

Gledao sam ovaj intervju, koji je i meni, malom covjeku, ostao u sjecanju. Mira je legenda!

Vi i Mira Adanja-Polak Vi i Mira Adanja-Polak

Autor:
Mira Adanja-Polak

U emisiji"Vi i Mira Adanja-Polak" gosti su ličnosti iz sveta nauke, kulture, politike, umetnosti i biznisa. [ detaljnije ]