Mira Adanja Polak i Vi

Bila sam u Sofiji i razgovarala sam sa premijerom Bugarske. Bojko Borisov mi je pokazao gde radi, pričao mi o svojim sećanjima na detinjstvo kako je nekada svom ocu krišom nameštao televizijsku antenu ka Jugoslaviji kako bi mogao da gleda fudbalske utakmice.

Govorio je o tome da mu je bilo teško da primeni sve zahteve Evropske unije u svojoj zemlji pred ulazak Bugarske u zajednicu evropskih država, jer smo mi sa Balkana drugačiji kako kaže. Bojko Borisov je premijer skoro punih osam godina.

Bio je gradonačelnik Sofije i ponosan je na ono što je uradio. Velelepna zgrada Ministarskog saveta u Sofiji na zidovima ima fotografije svih premijera Bugarske. Videla sam jednu Bojka Borisova iz jednog njegovog ranijeg mandata. Nije se mnogo promenio.

Gost emisije je proslavljeni profesor matematike Jovan Knežević iz Šeste beogradske gimnazije u Beogradu kome su deca dala nadimak "Joca ubica". Kako on vidi vaspitanje dece? Kojim se principima rukovodi i kako ih vaspitava kroz matematičke principe.

Često se čuje da postoje jeftinije i skuplje proteze koje se ugrađuju u kukove. Šta je tu istina šta je tu kriterijum, cena ili vrsta ošsetećenja? Šta će se kome ugraditi to objašnjava prof. dr Zoran Blagojević iz Ortopedske bolnice na Banjici.

U goste dolazi Gerald Virt, direktor proslavljenog Hora bečkih dečaka, na sam dan koncerta u Beogradu. Nekada i sam član hora, govori o neverovatnoj organizaciji i odricanjima kako bi ovaj hor koji postoji 500 godina bio i dalje nosilac najvišeg nivoa muziciranja.

Srđan Vukašinović svira harmoniku u Ciriškoj operi. On sada projektuje harmoniku koja je laka. Pravi je od karbona, jedne vrste plastike, zalaže se da harmonika uđe u sve muzičke škole, održava koncerte širom sveta, predaje muziku na ciriškom faklultetu. Bio je prvak sveta 1999. godine u klasičnoj muzici, zalaže se za uvođenje džez harmonike na studijama muzike.

Ovih dana za Noć muzeja otvorena su vrata ateljea umetnika koji žive u istoj kući na Kosančićevom vencu 19. u Beogradu gde je živela do smrti Olja Ivanjicki. Ima nade da će njen atelje koji je ispražnjen i pohranjen u depoe, muzeja biti vraćen na svoje mesto i da će atelje postati spomen soba ove slikarke. To obećanje dato je Fondu Olje Ivanjicki iz sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Arhitekta Mario Jobst, dugogodišnji arhitekta Energoprojekta, posetio je svoje omiljeno delo, Blok 12 na Novom Beogradu, prepoznaljivi Ju biznis centar "Crvenkape",  i svoje bolno neprevaziđeno delo na Novom Beogradu kojeg više nema.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 21. maj 2016, 12:20)
anonymous [neregistrovani]

Ivanjicki

Stvarno je zalosno sto se ne otvara muzej Olje Ivanjicki ,iako je ostavila i pare i sve sto poseduje drzavi!

Vi i Mira Adanja-Polak Vi i Mira Adanja-Polak

Autor:
Mira Adanja-Polak

U emisiji"Vi i Mira Adanja-Polak" gosti su ličnosti iz sveta nauke, kulture, politike, umetnosti i biznisa. [ detaljnije ]