Pesma Evrovizije 2016, polufinale 1, prenos

Pesma Evrovizije 2016. održava se u Švedskoj i to zahvaljujući pobedi Mansa Zelmerlova pesmom "Heroes". Ovo će biti treći put da je Stokholm domaćin najgledanijeg muzičkog takmičenja u Evropi.

U prvom polufinalu predstaviće se 18 zemalja, od kojih će se u finale plasirati deset koje osvoje najviše glasova publike i stručnog žirija. Način glasanja od ove godine je radikalno izmenjen u odnosu na dosadašnji sistem. Profesionalni žiri i gledaoci iz svake zemlje dodeliće odvojen skup poena od 1 do 8, odnosno 10 i 12. To znači da će najboljih 10 pesama i po mišljenju žirija i 10 po mišljenju gledalaca dobiti poene. Kako navode iz Evropske radiodifuzne unije (EBU), ovako će se steći novi nivo uzbuđenja za stotine miliona gledalaca širom Evrope i sveta.

Nakon što gledaoci glasaju putem svojih telefona, slanjem SMS-a ili koristeći zvaničnu aplikaciju, prezenteri glasova iz 42 zemlje učesnice uključiće se u program kao i do sad i saopštiti poene samo profesionalnog petočlanog žirija. Nakon saopštavanja rezultata žirija, glasovi publike će se iskombinovati dajući svakoj pesmi određeni skor. Poene gledalaca saopštiće voditelji takmičenja, počevši od zemlje koja je dobila najmanji broj poena publike, pa sve do zemlje koja je dobila najveći broj glasova, što će dovesti do kulminacije napetosti i uzbuđenja. Za one koji bi želeli da znaju kako je njihova zemlja glasala, svi glasovi - i publike i žirija, biće dostupne posle takmičenja na sajtu Eurovision.tv.

Pesma Evrovizije 2016. održava se od 10 do 14. maja 2016. godine u Stokholmu. Kroz tri Evrovizijske večeri vodiće nas prošlogodišnji pobednik Mans Zelmerlov i Petra Mede koja je bila domaćin Pesme Evrovizije 2013. Prvo polufinale Radio-televizija Srbije direktno će prenositi na Prvom i Satelitskom programu od 21.00.

Komentator prenosa: Dragan Ilić

 

 

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar