Kralj Jugoslavije Aleksandar I Karađorđević i njegovo vreme

Povodom osamdesete godišnjice ubistva Aleksandra I Karađorđevića u Marselju, 9. oktobra 1934. godine, RTS prikazuje emisiju o tom događaju, i o najvažnijim trenucima kraljeve vladavine koju su obeležile međunarodne pretnje i unutrašnji sukobi.

Emisija je nastala na osnovu bogatog arhivskog materijala i tumačenja istaknutih istoričara koji su 1989. godine učestvovali u dokumentarnom serijalu "Politički sukobi u Jugoslaviji između dva rata". Zapravo, emisija je sažetak serije sa posebnim akcentom na ulogu i ličnost Jugoslovenskog suverena. Glavni stručni konsultant bio je prof. dr Branko Petranović, jedan od naših najistaknutijih stručnjaka za istoriju Jugoslavije.

Emisiju je realizovala autorska ekipa Televizije Beograd: Božidar Nikolić, Milan Kundaković i Božidar Zečević.broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 08. okt 2014, 18:48)
Nikola [neregistrovani]

emisija

Kralj Aleksandar je zasigurno najveci srpski drzavnik. Steta sto RTS ne organizuje posebnu emisiju sutra u kojoj bi istoricari govorili o Atentatu i posledicama koje je atentat imao na evropski mir. Na drustvenim mrezama postoje stranice o srpskim drzavnicima, steta je da se ljudi iskljucivo na taj nacin obavestavaju o zivotu najvecih srpskih drzavnika. Lepo je sto se RTS setio ove emisije. Sama injenica da je Titova sahrana bila plagijat sahrane kralja Aleksandra dovoljno govori.

(sreda, 08. okt 2014, 18:20)
NIŠLIJA [neregistrovani]

@srbija

Srpski kraljevi nisu slali narod da gine zarad "njihovih para i bogatstva".Srbi su vodili ratove da bi se branili,ne da bi osvajali i bogatili se!Kralj Aleksandar je ratovao zarad slobode,oslobodio je zemlju i zato i jeste Kralj Aleksandar Oslobodilac!

(sreda, 08. okt 2014, 17:45)
anonymous [neregistrovani]

srbija

dosta mi je ovih nasih careva,kraljeva,knezova... koji su vecito slali srpski narod u smrt a sve to opravdanjem da se borimo za srpstvo,a u stvari se borimo za njihovu moc i pare