Brze pruge Srbije

Železnice za 21. vek, dogovor Kine i Srbije

Srpski i kineski premijer dogovorili su se na Dalekom Istoku da će se na Zapadnom Balkanu graditi brze pruge za 21. vek i da će to biti potvrđeno na samitu u Beogradu u decembru. Pruga treba da poveže Beograd sa Budimpeštom, ali i sa lukom u Solunu.

Šta bi značila izgradnja tako brze pruge, koji je značaj za srpsku ekonomiju i infrastrukturu, koliki za regionalno povezivanje, kako bi se izgradnja mogla finansirati i koliko u ovom dogovoru ima jačanja diplomatskih veza Beograda i Pekinga, to su pitanja o kojima razgovaramo u Oku ekonomije.

Sagovornici su: Miodrag Poledica, državni sekretar ministarstva saobraćaja, Milutin Ignjatović, direktor Saobraćajnog instituta CIP i Mihajlo Crnobrnja, profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju.

O rastu Kine ekskluzivno za Oko govori guverner Narodna banke Kine Ču Sjaočuen,a iz Pekinga se javlja novinarka RTSa Tanja Jović.

Emisiju vodi i uredjuje Vesna Damjanić.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 12. sep 2014, 10:12) - Branko [neregistrovani]

Zašto tako?

Prvi samit bio je u Varšavi, pa ne možemo reći da je "jedna Poljska od 40 miliona stanovnika" zaobiđena. Skup je značajan, ali ne treba od njega praviti nešto što on nije. Most Zemun - Borča i agregat koji tereba da bude ugrađen u TE Kostolac (blok 3) kineske su lične karte pred Evropom. Tu leži značaj, a ne u našem samoljublju. Kian je zaintersovana da poveže svoje terminale u Pireju sa centralnom Evropom, a mi smo na tom pravcu. To je otprilike sve.

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Jelena Obućina, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]