Doba ekstrema na Bliskom istoku

Dok gori Irak i pojas Gaze u Turskoj je svoju vlast učvrstio kontroverzni Redžep Tajip Erdogan

Nakon tri mandata na mestu premijera Redžep Tajip Erdogan postao je i prvi, direktno izabrani predsednik Turske. Sada se očekuje da Sultan, kako nazivaju harizmatičnog vođu Turaka svu moć iz do sada najbitnijeg mesta predsednika Vlade preseli u doskora ceremonijalnu poziciju turskog predsednika.

Šta će to značiti za Tursku a šta za Bliski istok? Kako će se učvršćivanje Erdoganove vlasti odraziti na naš region, s obzirom da je Bakir Izetbegović, predsedavajući predsedništva BiH u subotu Erdogana nazvao svojim i "prvorazrednim vođom" milijarde muslimana?

Da li je Islamska deklaracija, koju je u Brozovim zatvorima pisao Bakirov otac Alija Izetbegović a u kojoj se maštalo o muslimanskoj državi od Maroka do Indonezije ponovo aktuelna?

I da li sunitski ekstremisti koji se u Iraku bore za Kalifat odnosno Islamsku državu Iraka i Levanta imaju istu ideju kao cilj? Mogu li američke bombe koje ponovo padaju po Iraku sprečiti islamiste da rasparčaju ovu zemlju i pobiju sve nesunite?

Koliko smo daleko od mira Izraelaca i Palestinaca u pojasu Gaze?

Gosti emisije: Nenad Kecmanović, profesor Fakulteta političkih nauka, odličan poznavalac prilika u Bosni i Hercegovini

Zoran Ćirjaković, predavač na Fakultetu za medije i komunikacije, bivši novinar Njuzvika, Los Anđeles Tajmsa i nedeljnika NIN

Boško Jakšić, dugogodišnji novinar Politike, ekspert za Bliski istok

Autor emisije: Gorislav Papić 
 
 
 

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Jelena Obućina, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]