Oko ekonomije: Vučić– Merkel

Partnerstvo i poverenje na delu.

Ekonomski, Nemačka je vodeći partner Srbiji. Politički, zemlja sa kojom postoji napredak u poverenju i saradnji. Nije tajna da nemačke kompanije itekako prate signale koje im upućuje kancelarka. Kako se tumače poruke nakon sastanka premijera Aleksandra Vučića sa najmoćnijom ženom sveta, nemaćkom kancelarkom Angelom Merkel?

Aleksandar Vučić poručio da će se Srbija odgovorno ponašati i dati sve od sebe da bude pouzdan partner Nemačkoj. Merkelova je odgovorila da postoje konkretna očekivanja od Srbije.

" Ja sam premijeru stavila do znanja da će jačanje angažovanja naše privrede zavisiti od toga koliko će transparentna, pregledna i pouzdana biti pravna situacija u Srbiji; mislim da je na tom polju učinjeno već dosta, rekla je Merkelova. A šta kažu oni koji su u Srbiju iz Nemačke već uložili skoro dve milijarde evra?

Devedeset i dva odsto nemačkih kompanija izjasnilo se da bi ponovo investirale u Srbiji. Šta očekuju da se promeni da bi ih bilo sto odsto?

O poverenju i partnerstvu Srbije i Nemačke na delu, u Oku ekonomije govore: Ronald Seliger, predsednik Upravnog odbora Nemačko -srpsko poslovnog udruženja, Dejan Ilić, predsednik Upravnog odbora Inovcionog fonda Srbije, Mihajlo Vesović, potpredsednik Privredne komore Srbije i Nebojša Savić, profesor FEFA i predsednik Saveta Guvernera.

Iz Berlina, sa sastanka premijera Aleksandra Vučića sa nemačkim privrednicima izveštava novinarka RTSa Tanja Jović.

Emisiju vodi Vesna Damjanić Branković

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Jelena Obućina, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]