Šok terapije iz istorije

Džefri Saks, Džordž Fridman i Vuk Jeremić.

Poslednja ekonomska kriza samo je ogolila razlike između velikih i malih zemalja, razvijenih i nerazvijenih. Mnogi tvrde da svaka generacija ima svoju krizu,ali retko ko ima odgovor na pitanje imaju li krize kraja. I tako unazad, najmanje stotinu godina, od Prvog svetskog rata.

Gde je Srbija danas u svetskom političkom, ekonomskom I geostrateškom poretku? Koje lekcija smo naučili u poslednjih stotinu godina, od početka Prvog Svetskog rata?

Da li u dovoljnoj meri Srbija koristi svoj geografski položaj kao konkurentsku prednost? Kolika pretnja su globalne klimatske promene, a koliko se o njima razmišlja pre nego se dogode katastrofe poput poplava u našoj zemlji? Postoje li šok terapije za rešavanje svih ovih problema?

Da li je ukrajinska kriza uvod u novi hladni rat? Kako na Srbiju gledaju danas, između Moskve, sa jedne i Brisela i Vašingtona sa druge strane?

O ekonomskim, geostrateškim i političkim pitanjima, iz drugačjih perspektiva govore ekskluzivni gosti Oka: profesor Džefri Saks sa Kolumbija univerziteta, Džordž Fridman - osnivač Stratfora i Vuk Jeremić, direktor Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj.

Emisiju vodi: Vesna Damjanić Branković.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 03. jun 2014, 19:24) - Borislav Marić [neregistrovani]

Odlična emisija


Svaka čast!

(utorak, 03. jun 2014, 02:49) - mp [neregistrovani]

govor

au Saks se setio da postoji medjunarodno pravo kada je u pitanju Ukraina; Za raspad YU i konflikt koji nas je unesrecio, za bombadovanje Srbije nije bilo medjunarodnog prava. Saksovi saveti 1989 su nam uglavnom odmogli, nadam se da vise nece savetovati.

(utorak, 03. jun 2014, 00:30) - anonymous [neregistrovani]

geografski položaj

Stalo pričate o tom geografskom položaju kao da drugi nemaju geografski položaj možda i bolji od Srbije...

(ponedeljak, 02. jun 2014, 22:11) - Dalibor [neregistrovani]

I ovaj put

I ovaj put će na sve strepnje i strahove odlučujuću ulogu igrati ekonomija a s tim i privredni faktori. Možemo mi da pričamo šta hoćemo, novi ugovori se sklapaju i sprovodi se njihova realizacija. Još jednom se traži od unesrećenih da podignu svoj glas, pa će prema tome biti postavljene mere predostrožnosti. Pred prirodnim nepogodama pojedinačne sudbine postaju marginalne, dok se glavni prioritet svodi na najnužnije mere, onda ide infrastruktura, popravke, snabdevanje... Prirodne i političke nepogode kao da se ukrštaju, a studenci isprovaljivani nemogu vode da drže, nekad je i tako bolje.

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Jelena Obućina, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]